Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija uputila prosvjednu notu Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je oštro prosvjedovala protiv odluke Vlade RH o produžavanju koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu smatrajući da time Hrvatska poseže za Jadranskim morem koje još nisu podijelili sljednici bivše SFRJ.

U noti slovenskog ministarstva vanjskih poslova kaže se kako Hrvatska tom odlukom jednostrano poseže za područjem mora, morskog dna te podzemlja nekadašnje SFRJ koji još nisu sporazumno podijeljeni i dio kojih pripada i Sloveniji kao sljednici SFRJ', piše list.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Ljubljana u tome vidi 'nedopustiv i jednostran potez bez međunarodnih učinaka' tvrdeći kako je time prekršena zajednička izjava dviju vlada s brijunske sjednice u lipnju 2005. koja se tiče područja 'neraspodijeljenog mora, morskog dna i podzemlja nekadašnje SFRJ', navodi notu jedan dnevni list.

List piše kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija notu protumačilo kao prosvjed ne zbog sporne slovensko-hrvatske granice na moru nego zbog cijeloga Jadrana, kao inzistiranje da Jadransko more još treba dijeliti.

Smatra se da je taj pristup na crti inicijative s kojom je svojedobno čelnik slovenskih nacionalista i zastupnik Zmago Jelinčić išao prema Beogradu da se organizira međunarodna konferencija o sljedništvu Jadranskog mora. 

'Prvi je put, tvrde u hrvatskoj diplomaciji, ideja da bi trebalo provesti sukcesiju Jadranskog mora sada pretočena u pismenu formu i u službenu komunikaciju Ljubljane i Zagreba', piše list.

MVPEI tvrdi kako je takva interpretacija međunarodnog prava
neprihvatljiva jer ignorira UN-ovu konvenciju o pravu mora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene