Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zadnjoj skupini zemalja

Slovenija: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora idućeg utorka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament odredio je dnevni red svog redovitog zasjedanja koje počinje u srijedu, prema kojemu će na završetku zasjedanja idućeg utorka biti ratificiran hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

Prema dnevnom redu, na početku zasjedanja u srijedu će nova premijerka Alenka Bratušek po prvi put odgovarati na pitanja zastupnika. Zasjedanje će trajati do idućeg utorka, kad je prema dnevnom redu predviđeno da će zastupnici glasovati o zakonu o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, potvrdio je tijekom zasjedanja svog kolegija u utorak predsjednik parlamenta Janko Veber.

Slovenija je u zadnjoj skupini zemalja, sadašnjih članica EU, koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora već je prošlog tjedna jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke.

>>
Fuele ne očekuje nikakve prepreke u ratifikaciji pristupnog ugovora

Za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika, a Veber je u utorak potvrdio da se prilikom ratifikacije očekuje dolazak u Ljubljanu visokih predstavnika Hrvatske, što usklađuju državni protokol i protokol u slovenskom parlamentu. Kako prenosi Slovenski radio, u Zagrebu je potvrđeno da će prilikom ratifikacije u Ljubljanu doći hrvatski premijer Zoran Milanović te hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna Tanja Fajon Slovenija želi Hrvatsku u Schengenu Slovenska ministrica ponovila da podupire ulazak Hrvatske u Schengen

Kako prenose mediji, poziv slovenske vlade da prisustvuju tom činu prenijeli su im potkraj prošlog tjedna predstavnici slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene