451741
451741
451741
451741
451741

Ne odustaju od svemirskog centra u Udbini iako su im osnivača pretukli i zapalili

  • , 28.09.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska, potvrdio je za Dnevnik.hr da projekt svemirskog centra u Udbini nije ugašen.

 
 
 
 
Slobodan Danko Bosanac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Slobodan Danko Bosanac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

„Projekt svemirskog centra u Udbini nije zaustavljen, naprotiv. I danas imamo dva sastanka na temu tog projekta. No, najveći nam je problem to što u državi još uvijek nemamo sugovornika. Čim se konstituira Vlada krećemo u razgovore s nadležnim ministarstvima“, rekao je Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska, za Dnevnik.hr.

Spekulacije o zaustavljanju cijelog projekta pojavile su se u medijima nakon informacije da je Pascal Jaussi, osnivač i direktor tvrtke S3 (Swiss Space Systems), preživio je brutalan napad 26. kolovoza, nakon što ga je nepoznati naoružani dvojac oteo u švicarskom Payerneu, potom su ga odvezli u šumu, brutalno pretukli, a nakon što je izgubio svijest i zapalili. Jaussi je napad nekim čudom preživio, a švicarski mediji objavljuju detalje o velikim poslovnim problemima za S3 koji se navodno nalazi na rubu bankrota.

U hrvatskom predstavništvu tvrtke S3 ne žele davati izjave o napadu na Jaussija, ali tvrde da projekt u Udbini nije doveden u pitanje. Nakon što Hrvatska dobije novu Vladu očekuje se konačni razgovori s nekoliko ministarstava najvažnijih za ovaj projekt, ponajprije Ministarstvom obrane u čijem se vlasništvu nalazi aerodrom u podnožju Udbine, a koji bi trebao biti polazišna točka za letove u svemir kompanije S3.

Osim MORH-a važni razgovori očekuju ih i u ministarstvima gospodarstva i financija. „Bez Vlade teško možemo nešto pokrenuti, a činjenica je da praktički nemamo Vladu već gotovo godinu dana“, kaže Bosanac.

Iako se na prve medijske najave letova u svemir s malog ličkog vojnog aerodroma reagiralo s podsmijehom, predstavnici tvrtke S3 su prošle godine i službeno najavili projekt. Tada se novinarima u Hrvatskoj obratio i sam Jaussi rekavši da na projektu namjerava zaposliti hrvatske ljude jer Hrvatska ima mnogo inženjera u elektroničkoj proizvodnji.

Prema ranijim najavama, projekt izgradnje svemirske luke u podnožju Udbine vrijedan je 50 milijuna eura, a dodatnih 20 milijuna eura uložilo bi se u centar izvrsnosti u svemirskoj tehnologiji koji bi se također trebao izgraditi u sklopu udbinskog aerodroma. Zainteresirane hrvatske tvrtke bile bi angažirane na izgradnji raketnog modula koji bi se morao raditi za svako lansiranje. Prema prošlogodišnjim planovima probla lansiranja satelita počela bi 2018. godine, dok bi interkontinentalni letovi startali 2020. godine.

Ovaj bi projekt otvorio isprva između 150 i 200 novih radnih mjesta, a u konačnici bi radno mjesto ondje pronašlo između 800 i tisuću ljudi. Mali problem za investitore moglo bi biti to što u tom dijelu Like ima vrlo malo nezaposlenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Općini Udbina ih je u kolovozu bilo svega 41. Nije poznato koliko je među njima inženjera elektrotehnike.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se