Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ LIKE U SVEMIR

Ne odustaju od svemirskog centra u Udbini iako su im osnivača pretukli i zapalili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska, potvrdio je za Dnevnik.hr da projekt svemirskog centra u Udbini nije ugašen.

„Projekt svemirskog centra u Udbini nije zaustavljen, naprotiv. I danas imamo dva sastanka na temu tog projekta. No, najveći nam je problem to što u državi još uvijek nemamo sugovornika. Čim se konstituira Vlada krećemo u razgovore s nadležnim ministarstvima“, rekao je Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska, za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdio načelnik Tužne vijesti iz Udbine: Preminula legendarna baka Milka Perić Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

Spekulacije o zaustavljanju cijelog projekta pojavile su se u medijima nakon informacije da je Pascal Jaussi, osnivač i direktor tvrtke S3 (Swiss Space Systems), preživio je brutalan napad 26. kolovoza, nakon što ga je nepoznati naoružani dvojac oteo u švicarskom Payerneu, potom su ga odvezli u šumu, brutalno pretukli, a nakon što je izgubio svijest i zapalili. Jaussi je napad nekim čudom preživio, a švicarski mediji objavljuju detalje o velikim poslovnim problemima za S3 koji se navodno nalazi na rubu bankrota.

U hrvatskom predstavništvu tvrtke S3 ne žele davati izjave o napadu na Jaussija, ali tvrde da projekt u Udbini nije doveden u pitanje. Nakon što Hrvatska dobije novu Vladu očekuje se konačni razgovori s nekoliko ministarstava najvažnijih za ovaj projekt, ponajprije Ministarstvom obrane u čijem se vlasništvu nalazi aerodrom u podnožju Udbine, a koji bi trebao biti polazišna točka za letove u svemir kompanije S3.

Osim MORH-a važni razgovori očekuju ih i u ministarstvima gospodarstva i financija. „Bez Vlade teško možemo nešto pokrenuti, a činjenica je da praktički nemamo Vladu već gotovo godinu dana“, kaže Bosanac.

Iako se na prve medijske najave letova u svemir s malog ličkog vojnog aerodroma reagiralo s podsmijehom, predstavnici tvrtke S3 su prošle godine i službeno najavili projekt. Tada se novinarima u Hrvatskoj obratio i sam Jaussi rekavši da na projektu namjerava zaposliti hrvatske ljude jer Hrvatska ima mnogo inženjera u elektroničkoj proizvodnji.

Prema ranijim najavama, projekt izgradnje svemirske luke u podnožju Udbine vrijedan je 50 milijuna eura, a dodatnih 20 milijuna eura uložilo bi se u centar izvrsnosti u svemirskoj tehnologiji koji bi se također trebao izgraditi u sklopu udbinskog aerodroma. Zainteresirane hrvatske tvrtke bile bi angažirane na izgradnji raketnog modula koji bi se morao raditi za svako lansiranje. Prema prošlogodišnjim planovima probla lansiranja satelita počela bi 2018. godine, dok bi interkontinentalni letovi startali 2020. godine.

Ovaj bi projekt otvorio isprva između 150 i 200 novih radnih mjesta, a u konačnici bi radno mjesto ondje pronašlo između 800 i tisuću ljudi. Mali problem za investitore moglo bi biti to što u tom dijelu Like ima vrlo malo nezaposlenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Općini Udbina ih je u kolovozu bilo svega 41. Nije poznato koliko je među njima inženjera elektrotehnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene