Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mama: 'Meni to uopće nije bilo smiješno'

FOTOGRAFIJA KOJA JE UZNEMIRILA JAVNOST Novinarku Provjerenog zaprepastilo objašnjenje oca dječaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trogodišnje dijete i bijeli prah poslagan u lajne! Fotografija koju su dobili u redakciji Provjerenog ih je zabezeknula. Posebno kada se tome doda kako je u kući oca, nekoliko mjeseci nakon što je nastala fotografija, u međunarodnoj policijskoj akciji zaplijenjena droga!

Roditelji su rastavljeni, a majka tvrdi kako joj je upravo bivši muž poslao tu fotografiju. Prijavila je slučaj i policiji i Centru za socijalnu skrb, ali nitko nije poduzeo ništa. Pa je zato poslala i nama, u strahu da i njezino dijete ne završi poput djeteta s početka mjeseca iz Zagreba - predozirano kokainom!

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke

''Na mobitel sam dobila dvije fotografije svog djeteta koje mi je poslao njegov otac kad ga je odveo na susrete i viđanje. Meni to nije bilo nimalo smiješno, bila sam zabrinuta i ne znam šta bih rekla, mislim, šokirana sam bila. Vidim da mu je sestra u pozadini i ne mogu vjerovati kako i na koji način otac provodi vrijeme sa svojim djetetom'', ispričala je za Provjereno mama dječaka s fotografije.

Anica kaže kako je bila u šoku i na slike nije ništa odgovorila. No stvar je još gora, jer kaže, u kući njezinog bivšeg supruga, a djetetovog oca, krajem travnja policija je zaplijenila drogu u međunarodnoj policijskoj akciji. ''On se meni sam pohvalio da je on motao ove sve paketiće, a da su došli tjedan dana ranije, to je isto rekao, našli bi duplo veću količinu droge'', priča Anica.

Ona govori o akciji u kojoj je pretraženo šest domova na području Zagreba i Vinkovaca. Tijekom pretrage nađena je, kako stoji u policijskom priopćenju, veća količina opojne droge amfetaminskog tipa tzv. speed, opojna droga marihuana, više digitalnih vaga, raznih vrsta vatrenog oružja i veća količina novca koji potječe od pretprodaje droge.

''Ja sam upleten u to u što sam upleten, ali sam nevin dok se ne dokaže suprotno'', kaže otac dječaka, te dodaje ''ali istraga traje pa ja ne želim da se o tome priča, ja mogu imati negativne posljedice od toga. Znači u moju kuću su ulazili ljudi u koje sam ja imao povjerenja, koje sam smatrao prijateljima i u kući je nešto nađeno. Ja odgovaram za to i spreman sam na kaznu.''

Sliku je Anica, kako kaže, dobila s broja bivšeg supruga u trećem mjesecu. I strah je bio velik, tvrdi, prijetio joj je što će joj se dogoditi ako progovori o svemu. ''Rekao mi je da mi je bolje da se odselim iz ove države ako uopće bilo šta napravim u vezi toga. I da se neće on meni osvetiti, nego neko drugi.''

Smogla je snage i odlučila progovoriti, ali kaže u Centru za socijalnu skrb nije mogla dobiti savjet što učiniti kako bi zaštitila dijete. ''Zato što Centar to nije zanimalo kada sam to pokušala prijaviti. Ja nisam njima pismeno poslala, zvala sam ih na telefon, htjela sam informaciju, nisu mi je htjeli dati, dali su mi samo broj telefona na koji se nitko ne javlja'', tvrdi Anica. 

Stoga je sliku prijavila policiji, a tek joj je potom Centar poslao dopis u kojem stoji da je dužna prijaviti takvo što - upravo centru! Pa je pozvana na očitovanje. ''Taj dan kad sam se ja trebala javit u Centar, znači 4.8. 2016. u 8:30, taj dan su oni meni tek poslali poziv da se ja javim''.

Mi smo otišli upitati oca o čemu se radi. Kako je moguće da je takva fotografija uopće nastala?! Pričekali smo ga iza radnog vremena.

''Je li ovo vaše dijete i što je ovo ispred njega?''

''Pa brašno! Dao sam očitovanje u Centru, to mi radi bivša supruga, to nisam ja ni slikao, niti radio, niti sam bio prisutan. To je bilo kod mojih roditelja, to je šogor slikao. Ja definitivno ne podržavam takve stvari'', kaže tata dječaka.

Na pitanje ''Je li to trebalo biti smiješno?'', kaže, ''Pa nije trebalo biti smiješno, slika je nastala spontano, pravili su kolače, mislim da je sve bilo iz šale. Tako piše i u izjavi''. 

Inače, šogor u skupocjenom automobilu je nezaposlen kao i njegova supruga. "Sve i da je bila šala, sve i da je brašno na fotografiji, dijete se ne smije stavljati u takav kontekst", tvrdi sutkinja Peto Kujundžić. Između ostalog, takvo što do djetetove 7. godine života kažnjivo je prekršajno i kazneno! ''Ne mislim da se mogu šaliti dvoje bivših bračnih drugova na način da djetetu daju takve stvari, pa pokazuju slike takvog djeteta drugom roditelju. Mislim da su to samo nerazjašnjeni odnosi bivših bračnih drugova koji na jedan način manipuliraju djetetom i stavljaju ga u kontekst koji nije dozvoljen za to dijete'', kaže sutkinja.

Istina, puno je svađa iza toga braka, ali trogodišnje dijete ne smije biti sredstvo za ostvarenje ciljeva. Ukoliko to ne vide roditelji sami, tu bi trebale biti institucije. ''Nemojmo stalno opravdavati jednog ili drugog roditelja nego se probajmo fokusirati što dijete mora i na koji način treba biti zaštićeno'', dodaje sutkinja.

Centar za socijalnu skrb bi, kaže sutkinja, trebao pokrenuti postupak pred obiteljskim sudom. Međutim do toga nije došlo. Pozvani su na nekoliko razgovora. Anica je tražila izmjene susreta i viđanja - jer smatra da okruženje u kojem joj dijete provodi vrijeme kod oca nije primjereno. ''Pa strah me da će jednog dana isto smatrati da je to normalno, da je droga nešto normalno, nešto prihvatljivo, prema ovim fotografijama, šta on njega tu uči?'', kaže mama.

Neuropedijatrica poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, slučajeve u kojima dijete odrasta uz jednog ili dvoje roditelja koji se odaju drogi ili alkoholu na žalost gleda prečesto. U nepoželjnim ponašanjima kod djece čim se zagrebe u obiteljsku prošlost otkriva se uzrok. ''Nerijetko u takve djece u školskoj dobi susrećemo poremećaj pažnje, ponašanja, takva djeca ometaju nastavu pa ih se dijagnosticira kao ADHD, odnosno sindrom nepažnje i poremećaj koncentracije, a zapravo on vuče korjene iz nepoticajnih okolišnih činitelja odrastanja i visoko disfunkcionalnih obitelji.''

Prve tri su najvažnije, pa čak i koketiranje s drogom i alkoholom uz neslaganje roditelja formula je za probleme koje će dijete imati cijeli život.

Što god smo upitali oca ovog dječaka, on je izrazio kajanje. I tvrdi sve je to podmetanje njegove bivše supruge. ''Šta sad ja trebam vječito dopustiti da me netko ucjenjuje i maltretira zbog grešaka u mom životu koje sam napravio? Ja nisam bio prisutan kada je to slikano i definitivno sam to osudio.'' Na pitanje kako se slika našla u njegovom mobitelu rekao je kako je ''taj koji je napravio fotografiju njemu i poslao'', te kako to ne znači da se on slaže s tim.

Bijeli prah, što god da je, tako posložen ima samo jedan kontekst.

Droga je, govori nam Anica i razlog zašto su se razveli. Mislila je da povremeno konzumira i nije bila svjesna ozbiljnosti, bila je zaljubljena. ''Mi smo se jako svađali, mi se nismo slagali oko toga, meni je to jako smetalo, ja sam vidjela njegova odstupanja u ponašanju, on je jako bio nesretan. On je bio sretan jedino nadrogiran, čim nije bio nadrogiran, čim je bilo normalno stanje, on je bio strašno nesretan.''

Prava viđanja treba staviti pod kontrolu, kaže sutkinja Peto Kujundžić, a potom je na tom roditelju da sudu i Centru za socijalnu skrb dokazuje kako je svjestan situacije i kako će postati odgovoran. Nakon što se roditelji razvedu, pravo viđanja djeteta je promjenjiva stvar. Mi smo upit poslali nadležnom Centru za socijanu skrb u Vinkovicma, ali odgovor nismo dobili. Je li odgovor kako je na slici brašno dovoljan kako bi se amnestiralo nešto što ne može biti šala?

''Mislim da sam dovoljno dugo šutjela o svemu tome i da stvarno sad poduzimam sve moguće mjere u interesu svog djeteta, ništa više od toga. Ja njemu ne želim zlo, on je sam sebi napravio zlo s time što je radio to što je radio'', kaže mama dječaka s fotografije.

Anica ima osjećaj kako joj nitko ne želi pomoći, pisala je i Ministarstvu socijalne politike, pisala je i pravobraniteljci za djecu. Odgovore nije dobila, a boji se scenarija koji se dogodio prije mjesec dana u Zagrebu, kada se djevojčica otrovala kokainom jer joj je jednostavno - bio dostupan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene