458258
458258
458258
458258
458258

DOSTA IM JE Ako Vlada ne riješi problem prijete blokadom granica i tužbom protiv RH

  • , 24.11.2016., 18:10
  • Autor:
  • komentara

U 18 sati u Slavonskom Brodu započeo je prosvjed protiv onečišćenja zraka u organizaciji više građanskih inicijativa i ekoloških udruga.

 
 
 
 
Prosvjed u Slavonskom Brodu (Video: Dnevnik Nove TV)
Prosvjed u Slavonskom Brodu (Video: Dnevnik Nove TV)

Cilj prosvjeda je zaustaviti onečišćenje zraka koje stiže rafinerije u Bosanskom Brodu.

'Iako su se još jučer brojni političari, članovi Vlade pa i sam premijer, fotografirali za društvene mreže i na taj način dali potporu Slavonskom Brodu, večeras nitko od njih nije došao. A ovdje se okupilo između 3 i 4 tisuće ljudi, najviše do sada. I imali su što poručiti vladajućima', izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Marina Bešić Đukarić koja je razgovarala s koordinatorom prosvjeda Mladenom Sudarom.

'Naši zahtjevi su slijedeći - mi želimo da se Vlada RH, tj. njezini predstavnici nađu u Brodu s predstavnicima Grada i Županije u roku od 336 sati. Rok počinje teći noćas u ponoć. Potom želimo da se nađu s predstavnicima rafinerije i predstavnicima Republike Srpske i BiH. Za sve to vrijeme želimo da civilno društvo participira u tim sastancima jer više ne vjerujemo institucijama. 8 godina je prošlo i ništa se nije dogodilo. Zahtjevamo da se jasno definira pojam modernizacije rafinerije i da bude dostupan svim građanima Slavonskog Broda. Također tražimo da se u Slavonskom Brodu locira jedan zaposlenik Ministarstva zaštite okoliša koji će kontinuirano koordinirati ovim procesima i biti na raspolaganju građanima Slavonskog Broda te organizirati sustav alarmiranja koji će obavijestiti građane da ne izlaze na cestu kad je zagađenje preveliko', kazao je sudar.

Traže i da se dobit koju Janaf dobiva od transporta usmjeri prema djeci oboljelih od malignih bolesti s područja Slavonskog Broda te da se uvede Zakon o kvaliteti naftnih derivata koji se transportiraju, kazala je Javorka Jokić, aktivistica grupe Brođani za Brod .

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune onda će ići u građanski neposluh - blokadu granica, blokadu ventila naftovoda, blokadu institucija koje su uključene u donošenje odluka, a zadnji korak je tužba protiv Republike Hrvatske.

'Morat ćemo se boriti na našu djecu. Moramo izaći na cestu, radit ćemo sve što hoćemo. Mi smo 8 godina bili strpljivi i više strpljenja nemamo, želimo da se nešto riješi', kazao je Sudar.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se