Obavijesti Video Pretražite Navigacija
41. na popisu

Hrvatska - gastronomska sila: Još jedan domaći proizvod dobio zaštitu zemljopisnog podrijetla, u dva mjeseca njih čak tri

Aktualno Galerija Milena Milošević Milena Milošević Foto: DNEVNIK.hr Slobodan Stanković Slobodan Stanković Foto: DNEVNIK.hr Jadranka Brkljača, vlasnica ugostiteljskog objekta Jadranka Brkljača, vlasnica ugostiteljskog objekta Foto: DNEVNIK.hr Davor Štefanko, proizvođač slavonske kobasice Davor Štefanko, proizvođač slavonske kobasice Foto: DNEVNIK.hr +4 Novi zaštićeni hrvatski proizvodi - 5 Galerija 1/9 >>
Slavonska kobasica dobila je europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla, čime je postala 41. proizvod na tom popisu. Zaštitu već imaju neretvanske mandarine, zagorski purani, drniški pršut, a u nepuna dva mjeseca oznaku su dobila čak tri nova prozvoda.

Mora biti izdužena, valjkasta, ispunjena svinjskim mesom, slaninom, paprikom.

"Slavonska kobasica trebala bi se držati toga da je proizvedena u Slavoniji. Ona je prepoznatljiva po tome što je crvena, što je sušena na bukovini", kaže proizvođač Davor Štefanko iz Antunovca.

On već ima markicu za kvalitetu, sad će moći dobiti i europsku oznaku zemljopisnog podrijetla. "To znači da imate osigurano tržište i ne morate se bojati za svoj proizvod", objasnio je.

U Zadru kažu - tko nije kušao janjetinu, nije okusio ni Dalmaciju. "To vam je isto kao kad dođete u Rim, a niste vidjeli papu. Tad kao da niste ni bili u Rimu", poručuje vlasnica restorana Jadranka Brkljača.

Europska zaštita donijet će još više kupaca. "Mislim da hoće, zato što takve janjetine nema. Puno znači ispaša, sitna trava, sitno, to je domaća janjetina i to joj daje ukus."

U Gorskom kotaru Europu su oduševile pčele, koje na gorskim jelama sok uzimaju od lisnih uši. "Medun je med, samo je med životinjskog podrijetla", objasnila je Milena Milošević reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Krave, ilustracija Hrvatski apsurd Apel očajnih stočara: Dobivaju poticaje, ali ne mogu do svojih pašnjaka - ''Obećali su ugovore, ali do dana današnjeg nisu stigli''

Medun je i 39. zaštićeni proizvod. Upravo oznaka jamči izvornost. "Više neće biti toliko patvorina, bit će prepoznato da je izvorno iz Gorskog kotara, mi domaći proizvođači bit ćemo u prednosti", kaže Milena.

Tu prednost od 2015. godine ima baranjski kulen. U međuvremenu je dobio svoju kuću i brojne medalje, izrastao u gastronomsku, turističko-proizvođačku priču.

"Baranjski kulen inače ima recept dulje od 300 godina i mi smo uspjeli iskoristiti tu priliku", objašnjava proizvođač Slobodan Stanković.

Pročitajte i ovo Školarci poljoprivrednici - 3 Vrijedne ruke učenika Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju

Proizvodnja traje cijele godine, a zaštićen proizvod postiže višu cijenu, umjesto 35 - 40 eura za kilogram. "Mogli bismo onda malo više dati i za svinje žive vage, teže svinje koje nama trebaju", kaže Slobodan.

Europsku oznaku dosad je dobio 41 proizvod. Tradicija i lokalni način života postaju sve ozbiljniji hrvatski brend.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene