Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne ruke učenika

Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju

Aktualno Galerija Školarci poljoprivrednici - 9 Školarci poljoprivrednici - 9 Foto: DNEVNIK.hr Školarci poljoprivrednici - 8 Školarci poljoprivrednici - 8 Foto: DNEVNIK.hr Školarci poljoprivrednici - 7 Školarci poljoprivrednici - 7 Foto: DNEVNIK.hr Školarci poljoprivrednici - 6 Školarci poljoprivrednici - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Školarci poljoprivrednici - 5 Galerija 1/9 >>
Mnogi poljoprivrednici muku muče s radnom snagom, no osječka Poljoprivredna škola tih briga nema. I dok cijene hrane vrtoglavo rastu, priča osječkih srednjoškolaca mogla bi mnoge potaknuti na vlastitu proizvodnju. Siju vlastito povrće, ali od voća i povrća rade i gotove proizvode.

Vrijedne ruke učenika imaju i pomoć kako bi posadili što više povrća.

"Sipamo sjeme u pneumatsku sijačicu i sijemo Vedranu papriku. Sa sijačicom, jer je puno brže i efikasnije", rekao je agrotehničar Vuk Tadić.

Iako nemaju problem s radnom snagom, zbog velikih površina koje obrađuju, sijačica im dobro dođe.

"Jedan karton, liticu od 106 rupa - posijemo za 30 sekundi, dok, kada ručno sijemo treba nam 5 minuta", dodaje.

"Ručno kad sijemo, nekad je dublje, nekad pliće, a ovako se točno sije na isti centimetar, na istu dubinu i biljke ravnomjerno niču. Samim tim, cjelokupan proces i rast biljaka je ujednačen što pogoduje cjelokupnoj proizvodnji", objašnjava Marin Marić, profesor iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek.

Svaki učenik ima svoj zadatak

Kako bi biljka uspjela, svaki učenik ima svoj zadatak.

"Imamo je bermikulit, stavljamo ga na biljku radi zadržavanja vlage u supstratu i pomaže nam u procesu klijanja biljke. To su minerali i mljevene školjke", navodi agrotehničar Anamarija Samardžija.

Kroz njihove ruke na godinu prođe oko 60 tisuća biljaka.

"Za 20 dana sijat ćemo rajčicu. Imat ćemo patliđan i kupusnjače", najavljuje Marić.

Pročitajte i ovo Poljoprivreda: Ilustracija - 6 PROBLEMI POLJOPRIVREDNIKA Britanski scenarij? Cijena kruha divlja, a sada nam prijeti i nestašica voća i povrća

A kao i svim poljoprivrednicima, vrijeme im ne ide na ruku.

"Samim tim treba i pojačana temperatura u plasteniku pa nastojimo našim grijanjem nadoknadit te noćne temperature koje su niske", dodaje u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.

Uzgajaju i začinsko bilje i cvijeće

Osim povrća, uzgajaju i začinsko bilje i cvijeće.

"Pikiramo ciniju. To je cvijet i ona je trenutno postigla svoju veličinu za pikiranje iz kašeta u kalice i to vidimo po stabljici, što je kvalitetna i po korijenu", objasnila je agrotehničar Noemi Kiralj.

Pročitajte i ovo Udar na poljoprivrednike - 1 Porast troškova Novi udar na poljoprivrednike: "Imam 72 godine, od svoje dvadesete bavim se poljoprivredom. Nikad nije bilo tako skupo"

Kad uzgoje biljke, pretvaraju ih u gotove proizvode. Od vina, džema…

Svoje proizvode prodaju na vlastitoj tržnici, a proizvodi učenika i sad već bivših učenika - mladih OPG-ovaca, bit će u proljeće izloženi na prvom poljoprivrednom sajmu u školi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene