455308
455308
455308
455308
455308

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja

  • , 30.10.2016., 08:44
  • Autor:
  • komentara

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad praznijim svinjcima. Proizvodnja domaćih svinja svela se tek na trećinu. Uzgoj je postao preskup, a meso jeftinije u trgovini. Tradicionalno kolinje tako je pretvoreno u luksuz koji će si ove jeseni tek rijetki priuštiti.

 
 
 
 
Sezona kolinja s nikad manje svinja (Video: Dnevnik Nove TV)
Sezona kolinja s nikad manje svinja (Video: Dnevnik Nove TV)

Kotao iz kojeg se puši i svinjske polovice prizor je iz Slavonije koji će ove jeseni biti rijetkost. Cijelu obitelj hranit će tek jedna životinja.

Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja. ''Pola sela ne kolje, klala je svaka kuća, sad 30, 40 posto najviše kolju'', kaže Mato Mikleušević iz Male Kopanice. Razlog je preskupa proizvodnja i propast svinjogojstva.

''Mi smo klali nekad sedam, sad pet. Tko je klao dvoje, sad kolje jedno, tko je klao jedno, sad ne kolje ni jedno više'', dodaje Mikluešević. Većinu svojih svinjaca Ivan je porušio i prenamijenio u skladište.

Domaći odojak postao je jeftiniji od psa. ''Za jedno štene dobijem 500, 600 kuna, a za prase 300'', rekao je Ivan Šetka.

Deset kuna za kilogram žive vage, proizvođačima je neisplativo, a kupcima preskupo. U posljednjih osam godina Hrvatska je izgubila 80.000 krmača. Proizvodnja je pala na 30 posto vlastitih potreba.

''Mi smo imali jako puno nekontroliranog uvoza. Nismo protiv uvoza mesa, međutim, jesmo za kontrolirani uvoz mesa'', rekao je Marijan Lučić iz Saveza uzgajivača svinja.

Mali su propali, a devastirani su i veliki proizvođači. Od novog ministra poljoprivrede svinjogojci traže hitne mjere.

''Još uvijek imamo zabranu izvoza zbog svinjske kuge: Nama je nametnuta svinjska kuga i mi jednostavno ne smijemo izvoziti svinje u Europu iako imamo upita'', dodaje Lučić.

Rezultat su prazni svinjci i napuštena sela, ali ne samo to. Bez svinja na slavonskim selima neće biti ni kolinja, a bez kolinja ni domaćih proizvoda. Slavonske pušnice tako bi mogle ostati prazne. A nekad bogata Slavonija - bez domaće hrane.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se