Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti se i tužbama

Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja

Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr)
Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) Galerija 1/1 >>
Novi vlasnici bivše Agrokor grupe, pojedinačno najveći Rusi, neće se lako domoći koncesija na slavonsku zemlju.

Odluka o prijenosu koncesija na Fortenova grupu za zemljište u Vinkovcima našla se danas na dnevnom redu vinkovačke Gradske skupštine, no brzo je maknuta. To je već drugi put da se o spornim koncesijama nije glasovalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dogovor od 660 milijuna Pronađen model prodaje: Pavao Vujnovac preuzet će Fortenovu Nema ponuda za Fortenovu - 1 Sazvana skupština Problemi za Fortenovu: Morat će refinancirati dug, uz veliki dodatni trošak

Nije problem samo u Vinkovcima. Podsjetimo, dvadesetak načelnika i gradonačelnika pobunilo se protiv automatskog prijenosa koncesije na zrcalne tvrtke iz bivšeg koncerna Agrokor.

"Nije ni preskočena niti izostavljena nego jednostavno s obzirom da postoje određene nedoumice kod samih viječnika, viječnici su zatražili da mi dodatno potražimo objašnjenja mi ćemo to učiniti kao Gradska uprava i temeljem toga opet izaći pred Gradsko vijeće i dati sve ono što smo i mi zaprimili od nadležnih službi", pojašnjava Ivan bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

"Slavoncu je zemlja sveta ako mu uzmete zemlju, uzeli ste mu sve, već je ionako raseljavanje u kritičnim mjerama, tako da ovo smatramo izuzetno bitno", ističe Ivana Popović, gradska zastupnica u Vinkovcima (Most).

U obranu načelnika i gradonačelnika u Slavoniji stala je i Hrvatska udruga poljoprivrednika. Resorno ministarastvo prozivaju za pritisak na jedinice lokalne vlasti kako bi hrvatsku zemlju predali u ruke "lešinarskih fondova".

Kažu kako su ministarstvu još prije 3 mjeseca uputili zahtjev za stenogramom sa sastanka s načelnicima u prosincu, no odgovor nisu dobili pa sumnjaju da je pritisaka doista bilo. Pravdu su spremni tražiti i na sudu.

"Ukoliko dođe do prijenosa, podnjet ćemo kaznene prijave protiv svih djelatnika i dužnosnika Ministarstva poljoprivrede koji su od mjeseca prosinca prošle godine radili kako medijski tako i pritisak na zatvorenim sastancima prema načelnicima i gradonačelnicima Slavonije i Baranje. Isto tako ćemo podnjeti kaznene prijave i protiv svih onih koji će to potpisati", poručio je Tihomir Jajić iz Hrvatske poljoprivredne udruge.

Iz Ministarstva poljoprivrede pak poručuju kako su prozivke predsjednika Hrvatske udruge poljoprivrednika Tomislava Jajića dio predizborne kampanje jer je Jajić istodobno i predsjednik SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kažu kako nije točno da je bilo pritiska na predstavnike općina, niti se od načelnika tražilo da naprave nešto što nije propisano zakonom te kako su se sastanci održavali redovito pa nisu ni snimani.

Poručuju kako nove tvrtke samo preuzimaju prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega će za to zemljište općina ili grad raspisati natječaj kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene