446367
446367
446367
446367
446367

SLAVONCI DOBILI POZIVE ZA RATNI RASPORED 'Supruga se uspaničila'

  • , 12.08.2016., 10:02
  • Autor:
  • komentara

Tridesetogodišnjak iz Županje neugodno se iznenadio pozivom iz Ministarstva obrane.

 
 
 
 
Hrvatski vojnici, arhiva (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Hrvatski vojnici, arhiva (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Tridesetogodišnji muškarac iz Županje ostao je zatečen i neugodno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane da se javi u Ured državne uprave radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”.

Neodazivanje pozivu bez opravdanog razloga sa sobom povlači novčanu kaznu od 1000 do 5000 kuna.

'Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakiramo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema', požalio se Županjac u Glasu Slavonije.

U MORH-u pojašnjavaju kako je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih pričuvnika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH.

 Ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH počelo krajem 2014. godine, a tijekom narednih 10 godina planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20.000 pričuvnika. Do sada su ustrojene one u Osijeku i Dubrovniku.

Inače, uvođenje pričuvnog sastava provodi se prvi put nakon Domovinskog rata. Jedan od razloga angažiranja pričuvnog sastava, napominju u MORH-u, također je i podizanje sposobnosti reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se