Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćaju građani

Skupe dvorane zjape prazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nismo samo u zdravstvo upucali milijarde. Tu je i pet izgrađenih sportskih dvora za svjetsko rukometno prvenstvo. Prošlo je šest mjeseci, a te betonske ljepotice uglavnom zjape prazne. Istodobno, mjesečni troškovi održavanja broje se u milijunima. Među njima je i osječka dvorana Gradski vrt.

Možemo na prste jedne ruke izbrojati koliko je puta osječka dvorana nakon Svjetskog rukometnog prvenstva otvorila svoja vrata. U lipnju je Osijek je ugostio odbojkaške reprezentacije Španjolske i Hrvatske. Nažalost, dvorana Gradski vrt tada je bila poluprazna. U šest mjeseci dakle, samo dva sportska događaja. Skup sport, uzmemo li u obzir da država, točnije porezni obveznici, ovu dvoranu plaćaju 200 milijuna kuna. Iz ovogodišnjeg kriznog proračuna čak 56 milijuna. Mjesečni troškovi ove dvorane premašuju 300 tisuća kuna, bila ona puna ili prazna. Gotovo isto ili slično je i u ostalim dvoranama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prazno mjesto, izgubljen novac Svaki Hrvat za dvorane je dao najmanje 400 kuna Slika nije dostupna Mjesečni najam 3,5 milijuna kuna Gradsko ruglo: Spaladium arena pod istragom

Država se zaigrala novcem građana

Lopta je u zraku, tribine prazne, zaigrala se država novcima svojih građana. 'Troškovi u prvih šest mjeseci bili su nešto malo manji od dva milijuna kuna, a prihodi na žalost 0 kuna', rekao je Vlado Zečević, iz Športskog objekta Osijek. Osim rukometne reprezentacije, teško da će i jedan sportski kolektiv napuniti osječku dvoranu. Nova uprava vrata otvara estradnjacima. 'Sadašnja cijena zakupa za održavanje jednog koncerta je 39.000 kuna plus PDV, znači cijela dvorana na dan održavanja koncerta', dodaje Zečević.

>> U novoj osječkoj dvorani nema mjesta za osobe s invaliditetom

Milijarde koje nemamo

Sa slobodnim mjestima muku muče i ostale dvorane. Koncerti Zdravka Ćolića ili Lepe Brene pokrit će tek kapljice u moru troškova zagrebačke Arene. Da bi se isplatile dvorane moraju biti dupkom pune svaki drugi dan. Tako Osječka dvorana mora 3.500 mjesta prodati 150 puta na godinu. 15.000 Zagrepčana svoju Arenu mora napuniti barem 200 puta, a svi stanovnici Poreča barem 100 puta godišnje moraju otići u svoju dvoranu. Nemoguća misija za Poreč, Osijek, Zagreb, Varaždin, Split. Nadaleko poznat mentalitet, bolje izgledati nego biti, košta nas milijarde kuna kojih nemamo.

Propao bi posao i s Madonnom osobno

'Da bi se smanjili ovi jako veliki troškovi koji godišnje iznose oko četiri milijuna kuna dvoranu treba oživiti. Ako dvorana zjapi prazna sasvim je jasno da se ne mogu troškovi smanjiti', kaže Zečević. Cilj je, dakle, barem pokriti troškove. Jao si ga onim gradovima koji su se za izgradnju dvorana zadužili. Osijek je tu imao sreću. Dvoranu Gradski vrt plaća država. Nije šija nego vrat, a računi stižu na naplatu. Platit će ih građani, nema veze čiji, važno je da primaju plaću. To što su čelni ljudi tih Arena na godišnjim odmorima ili se ne javljaju na mobitele, a nitko umjesto njih ne može stati pred kameru, dovoljno govori o njihovom poslovanju. Kad bi se javila i sama Madonna da ondje želi održati koncert, bojim se da ne bi imala s kim dogovoriti posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene