Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica vlade

Plenković pozvao na booster i prije isteka 6 mjeseci, Beroš otkrio koliko je života spašeno uvođenjem COVID potvrda

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković apelirao je na sve koji su primili drugu dozu da se trećom cijepe i prije isteka šest mjeseci. Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je zanimljive podatke koliko je zaraza, ali i smrti spriječeno uvođenjem obveznih COVID potvrda.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković podsjetio je da su danas 22 godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica tehničke vlade Vlada nagradila Baby Lasagnu: Plenković objavio koliko će novca dobiti Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Dodao je da broj novozaraženih koronom nastavlja pad, ali su brojevi i dalje veliki. ''Globalno smo suočeni sa širenjem omikrona, pa je posebno važno da se nastavi proces cijepljenja, a da se intenzivnije cijepi trećom dozom, koja značajno povećava zaštitu'', rekao je predsjednik Vlade. Pozvao je sve da se prije isteka šest mjeseci od druge doze cijepe trećom. Ponovio je da se broj smrtnih slučajeva može smanjiti cijepljenjem.

Podsjetio je da je Vijeće EU-a zaključilo da je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u Schengen. Osvrnuo se i na posjet Ukrajini i rekao da im Hrvatska može ponuditi model mirne reintegracije, ali i podršku u europerspektivi.

Prozvao populiste za podjele u društvu

Danas se obilježava međunarodni dan ljudskih prava, pa je ponovio da su u Hrvatskoj ljudska prava ustavna kategorija i da pripadaju svim građanima. ''Središte prava je pravo na život, ali i pravo na zdravlje'', rekao je podsjetivši da je svijet suočen s izazovom kako zaštiti zdravlje i živote ljudi, a ne zadirati u druga ljudska prava. Pohvalio se da je Vlada u tom smislu pronašla dobar balans i podsjetio da je Hrvatska imala jedne od najblažih mjera. ''Ima nekih koji koriste ovu tešku situaciju da bi dobili kakav poen za svoje političko djelovanje. To su populisti i oportunisti, ljudi koji žele profitirati na bolesti od koje je u Hrvatskoj preminulo više od 11 tisuća ljudi'', ocijenio je. Dodao je da oni rade veliku podjelu u društvu, a građane je pozvao na ''povjerenje u znanost''.

''Cijepljenje spašava od smrti''

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 3797 novih slučajeva, što je pad od 16 posto u odnosu na prošli tjedan i 35 posto u odnosu na prije dva tjedna. Zabilježen je i blaži pad hospitaliziranih. ''Žalosti što i dalje COVID kapacitete pune necijepljeni'', rekao je. Ponovio je da cijepljenje spašava od smrti, a poseban je poziv uputio starijim građanima. Čak 8745 osoba bilo je zaraženo na brzom testiranju nakon uvođenja obaveznih COVID potvrda. ''Spriječena je zaraza 43.725 ljudi, a prema procjenama, 196 bi ih preminulo'', ocijenio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da su procijenili da ne treba donositi nove mjere, ali da se ne treba opustiti, osobito zbog omikrona. Apelirao je da se izbjegavaju masovna okupljanja za blagdane, osobito u zatvorenim prostorima.

Vlada je donijela odluku o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, odnosno kojima su osnivači županije, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Ukupni iznos je 178 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene