Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazili su kako troše

Premijer zadovoljan: Ovo se u Hrvatskoj dogodilo prvi put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je usvojila Uredbu o izmjeni i dopuni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojom se predlaže da osnovicu za obračun plaće predsjednika Ustavnog suda, zamjenika predsjednika Ustavnog suda i sudaca Ustavnog suda određuje Sabor, a ne Vlada.

Premijer Zoran Milanović sjednicu Vlade započeo je dobrim vijestima.

'Procjena da je deficit za 2014. manji od planiranog je jako dobra vijest. To znači da smo sami u stanju razumno upravljati sa svojim financijama. Ako se uspiju ispoštovati sve obaveze i potrošiti tri milijarde kuna manje znači da proračun za 2015. planiramo vrlo realno. Nezaposlenost pada polako, rasta BDP-a preko noći neće biti, no ovo je prvi puta da je ostvaren deficit manji od planiranog. Ne sjećam se da se to nekoj ranijoj Vladi dogodilo. I to se nije dogodilo nego je odrađeno. Uštede su se dogodile u svim resorima, svatko je dao svoj doprinos,' kazao je Milanović.

Vlada je usvojila i polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike. Prema podacima HNB-a, bruto inozemni dug u prvom se polugodištu 2014. godine povećao za 200 milijuna eura eura te je na kraju lipnja iznosio 46,3 milijardi eura odnosno 107 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić? Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

Banke su u prvoj polovini 2014. ostvarile 1,6 milijardi kuna dobiti iz poslovanja prije oporezivanja što je za 310,3 milijuna kuna ili 24,6 posto više nego u prvoj polovini 2013.

Vlada uskratila povećanje plaća državnim i javnim službenicima

Ministar financija Boris Lalovac upozorio je na visok udio loših kredita kod poduzeća od gotovo 30 posto, što po njegovim riječima utječe na otežan izlazak iz krize, dok je ukupni udio takvih kredita kod stanovništva i poduzeća 16,6 posto.

Vlada je dala i suglasnost Gradu Zagrebu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 18 milijuna kuna, za financiranje projekta energetske učinkovitosti ZagEE. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene