Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da se ne zaboravi...

Sjećanje na žrtve minskog polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan, prije 20 godina, pošto su okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba prisilno su odveli 'na čišćenje' minskog polja 51 Hrvata iz Lovasa. U tom okrutnom zločinu poginuo je 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

Odlaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa na mjestu negdašnjega minskog polja na ulaz u Lovas obilježena je 20. godišnjica pogibije i ranjavanja mještana u minskome polju u koje su ih pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba natjerali 18. listopada 1991.

Vijence su podno križa položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih Lovašana te mnoga izaslanstva. Na komemoraciji su bili i predstavnici hrvatskoga veleposlanstva iz Beograda, predstavnice beogradske mirovne udruge 'Žene u crnom' te Fonda za humanitarno pravo.

Molitvu za poginule i nestale Lovašane u Domovinskom ratu predvodio je župnik Željko Grigić, a misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela predvodit će vinkovački župnik, mons. Tadija Pranjić.

U Domovinskom ratu ubijeno je i poginulo 87 Lovašana, što je 5,5 posto Hrvata koji su do Domovinskog rata živjeli u tome mjestu. Nestalima se vodi još dvoje Lovašana.

Na Višemu sudu u Beogradu od 17. travnja 2008. vodi se sudski postupak u kojemu je srbijansko državno odvjetništvo optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. u Lovasu počinili ratni zločin nad 70 civila. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene