Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpski ratni zločin

Sjećanje na nevine žrtve Baćina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 21. obljetnicu jednog od najvećih srpskih ratnih zločina nad nedužnim civilima tijekom Domovinskog rata - mučkog ubojstva 56 stanovnika Baćina i Cerovljana, danas je na mjestu ekshumirane masovne grobnice u Baćinu održana komemoracija.

Izaslanstva Ministarstva branitelja, jedinica regionalne i lokalne samouprave, braniteljskih udruga, političkih stranaka i članova obitelji poginulih, tom su prigodom uz spomen-obilježje stradalih, na lijevoj obali Une, položila vijence i zapalila svijeće.

"Bolna su sjećanja na sve ratne žrtve, a posebno nevine civile. Na žalost, osim Milana Martića po zapovjednoj odgovornosti, dosad još nitko nije pravomoćno osuđen za ovaj strašan zločin. Ministarstvo branitelja i Vlada RH nastojat će da se ovaj zločin ne zaboravi i da se procesuiraju svi njegovi počinitelji", poručila je pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ na komemorativnoj svečanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sisak: Uhićen osumnjičeni za ratni zločin u Baćinu

>> U Lovasu položeni vijenci povodom obljetnice zločina 1991. godine

Nakon što je 21. listopada 1991. agresor ubio 56 civila iz Baćina i Cerovljana, sela s većinskim hrvatskim stanovništvom u Pounju, kasnije je ubio još njih 57 iz obaju sela i Hrvatske Dubice, gdje je bio sabirni centar za hrvatske civile.

"Prokleti bili svi koji su trebali pronaći i procesuirati njihove ubojice, a nisu učinili ništa da se krivci privedu pravdi", rekao je u svom govoru predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš. Na strahote stradanja civila tijekom Domovinskog rata na području Pounja podsjetio je i načelnik Općine Hrvatska Dubica Matija Mikulić.

Komemorativnoj svečanosti, održanoj u povodu 21. obljetnice stradanja stanovnika Baćina i Cerovljana i u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, bio nazočan i član županijskog Savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža - Orkan. On je u izjavi novinarima ocijenio da Državno odvjetništvo i druga pravosudna tijela nisu dovoljno učinila na procesuiranju zločina.

"Vlasti su se u Hrvatskoj mijenjale, ali za taj zločin nitko nije odgovarao. Iako je pronađeno 15 počinitelja strahovitog ubojstva civila u Baćinu, pitanje je hoće li oni za to ikada odgovarati. Odlukom da se za ratne zločine sudi samo na četiri suda, ovaj je predmet prebačen na sud u Rijeci. Međutim, sutkinja Ika Šarić odlučila je da se počiniteljima sudi u Bosni i Hercegovini, odnosno Srbiji", izjavio je Ivica Pandža - Orkan.

Nakon komemoracije je u spomen na nevine žrtve u Baćinu i sve druge stradale civile služena misa zadušnica u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene