Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazan hladnjak, krumpir svaki dan za ručak

'Nama roditelji ne mogu kupiti ništa, tako da je teško'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prazan hladnjak, opomene zbog neplaćenih računa i drva za ogrijev koja su pri kraju, neki su od problema s kojima se bori obitelj iz Darde.

Gotovo da nema dana da se u našu redakciju ne javljaju siromašne obitelji s djecom i traže pomoć. Žive na rubu gladi i svima je zajedničko to što oba roditelja ne mogu pronaći posao. Posjetili smo dvije baranjske obitelji. Roditelji su mlađi od četrdeset godina, a posla ni od kuda. U Baranji je gotovo svaki treći stanovnik bez posla.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru

Prazan hladnjak. Opomene zbog neplaćenih računa. Drva za ogrjev na izmaku. Teška zima za četveročlanu obitelj Šekutor.

'Ne znam. Ne znam. Da idem uzimat bez pitanja po šumama, nije u redu je l'?! Ne znam', odgovara Danijel Šekutor iz Darde na pitanje kako će se grijati.

Ukrasti ne žele. Kupiti ne mogu. A posla ni od kuda. 'Ja sam ostao bez posla. Supruga ne radi. Živimo od socijalne pomoći 1100 kuna i živimo kako možemo', kaže Danijel.

Potresna priča obitelji djevojčice iz pučke kuhinje

Novu obuću svojim sinovima ne mogu priuštiti. Dječaci igraju nogomet, dobri su učenici i sanjaju sve što i njihovi vršnjaci. 'Kompjuter i od Mandžukića dres', kaže Josip. Antun također želi kompjuter i dres od Modrića.

Koliko god dobri bili- svjesni su da Djed Božićnjak možda neće doći na njihova vrata. Baš kao što zaobilazi i peteročlanu obitelj Klasić iz Kneževa.

'Nama roditelji ne mogu kupiti ništa, tako da je teško', rekla nam je Ivana Klasić i dodala kako se zbog toga osjeća tužno.

'Rijetko djeci kuham meso'

I Klasićevi se bore s preživljavanjem.

'U Baranji posla nema, nema. Znate i sami, čuli ste, da nema posla nigdje. Muž je dobio otkaz i tu smo mi stali s tim otkazom', kaže Danijela Klasić. I njihova su djeca više gladna nego sita.

'Svaki dan skoro krumpir kuham. To mi je jedino. Ja sebi uzmem dvije vreće na dug. Mi ne možemo niti meso. Ja rijetko kad da meso kuham djeci', objašnjava Danijela.

Siromaštvo u Hrvatskoj: Da nema pučke kuhinje, ovi bi ljudi bili gladni

I za nedjeljni ručak- krumpir. Rekao bi čovjek skromnije ne može. No, u Baranji i to je moguće. Marinko je nedjeljni ručak pronašao u kontejneru.

'Ja svaki dan moram tražit, a što ću. Moram preživljavat. Ja nikom nisam krao', odgovara Marinko Levnajić iz Darde na pitanje je li često jede iz kontejnera.

Nisu krali, ali su njima 'ukradena' radna mjesta. U Baranji je svaki treći stanovnik bez posla.

Oni koji žele financijski pomoći ovim obiteljima, to mogu učiniti dostavom pomoći na njihovu kućnu adresu ili putem računa u banci. Obitelji se unaprijed svima zahvaljuju.

Obitelj Šekutor

Adresa: A.G.MATOŠA 2, DARDA

Privredna banka Zagreb

IBAN: HR4723400093110878817

Obitelj Klasić

Adresa: GRANIČARSKA 7, KNEŽEVO

Privredna banka Zagreb

IBAN: HR4323400093110613691

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene