Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna suradnja

U zdravstvu ipak ima i pozitivnih priča: Liječnici iz Azije i Afrike dolaze u Hrvatsku učiti od naših stručnjaka

Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strani liječnici na edukaciji u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Dok liječnici najavljuju štrajk jer su premalo plaćeni i previše rade, a stanje u bolnicama je sve lošije, u hrvatskom zdravstvu ipak ima i pozitivnih priča. Liječnici iz Azije, Afrike, istočne Europe dolaze upravo u Hrvatsku učiti od naših stručnjaka.

Sve što se događalo u ovoj operacijskoj dvorani uživo se pratilo u predavaonici kat ispod.U Kliničku bolnicu Merkur liječnici iz Pakistana, Južnoafričke Republike i Rusije - došli su naučiti kako to rade hrvatski liječnici.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Vršnjačko nasilje; ilustracija - 4 Društvo na potezu Vršnjačko nasilje sve je češće: Psihologinja objasnila efekt promatrača i upozorila što trebamo činiti

"Vidjeli smo bolesnicu koja je imala začepljenu arteriju koja opskbljuje desnu nogu//Ono što smo kolega i ja napravili je da smo taj začepljeni dio otvorili. Malo je kaotična situacija jer imam kameru na glavi, iz predavaone postavljaju pitanja dok ja pacijentima objašnjavam na hrvatskom, strancima na engleskom", objasnio je situaciju Ranko Smiljanić, specijalist radiolog KB-a Merkur. 

No znanje koje prenose itekako je prepoznato u svijetu.

"Ovdje je dostupna nova tehnologija kako bi se poboljšala cirkulacija u tijelu. Imali smo priliku doći u Hrvatsku to naučiti kako bismo novo znanje prenijeli u svoju zemlju", komentirao je gost Tiago Paulo Fernandes iz Južnoafričke Republike. 

 "Ima vrhunskih stručnjaka u Hrvatskoj, ljudi ovdje mogu biti sretni. Sretni kao i s nogometnom reprezentacijom koju smo pratili i bodrili u Pakistanu za vrijeme svjetskog prvenstva", nadodao je Adim Javeed iz Pakistana. 

Na svom terenu ovi liječnici već su navikli imati goste.

"U zadnje vrijeme smo s obzirom da smo međunarodno priznati, već nekoliko puta su bili kolege iz Saudijske Arabije, iz Rusije, iz Afrike", rekao je Darko Blašković, specijalist intervencije radiologije, KB Merkur.

A očekuju ih i u prosincu - stići će liječnici i iz Izraela i Saudijske Arabije.

"Najvažnija je tu diskusija. Diskusija, mijenjati iskustva, saznanja, mi imamo nekakva iskustva, oni imaju - podijelimo to za boljitak pacijenata i u konačnici države i zdravstvenog sustava", zaključio je prof.dr.sc. Vinko Vidjak. 

Sve više liječnika odlazi izvan Hrvatske, a prekovremeni se penju i na više od 600 sati na godinu.

 "Žao mi je, ima dosta kolege i iz moje struke koji su otišli i naravno to nije baš lijepo, žalosno, ali eto situacija je takva kakva je, nadam se da se neće još puno kolega odlučiti na isti korak", rekao je Darko Blašković iz KB-a Merkur na ovu temu. 

Ovi liječnici odlučili su ostati i održavati svoju struku na visokoj razini. A nadaju se da će to država početi i cijeniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene