Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Alka je danas depolitizirana'

Sinjska alka: Mesić izviždan, defile predsjedničkih kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadnji put kao predsjednik Stipe Mesić je doživio nekoliko zvižduka

Zadnji put kao predsjednik, Stipe Mesić je i danas doživio nekoliko zvižduka. I sam je često bio meta napada čelnika alkarskog društva. Danas tvrdi da je alka depolitizirana. 'Ja mislim da se to vidi da je alka dobila mjesto kojoj pripada. Ona je tradicija i povijest. Ona je nacionalno dobro i treba je osloboditi politike', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nanosi štetu državi' Zbog Libije bi Mesić mogao ostati bez ureda? Slika nije dostupna Reakcije na 'posjet' prosvjednika Hebrang: Još uvijek čistim jaja ispred kuće

>> Mesić: Crkva se treba ograditi od uvodnika Glasa Koncila

Čestitajući pobjedniku, Anti Zorici iz Hrvaca, Mesić je izrazio zadovoljstvo što je pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke i što su ga organizatori pozvali da nazoči natjecanju. Govoreći o slobodarskome duhu hrvatskog naroda, Mesić je istaknuo kako je on potvrđen 'u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskome ratu'.

Na predsjednikove riječi o sudjelovanju Hrvatske u antifašističkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu, čuli su se zvižduci iz dijela publike i psovke na račun antifašizma. Jedan od gledatelja koji je bio desetak metara od predsjednika Mesića neprimjereno je regairao, zbog čega je hrvatski predsjednik nakratko prekinuo govor, nasmijao se i uzvratio: 'Smiri se viteže'. Mesić je nakon toga nastavio svoj govor, istaknuvši kako se nalazimo 'pred izazovima na unutrašnjem i vanjskom planu'.

Premijerka Kosor kaže da joj je dolazak na alku čast: Jako sam zadovoljna kao i uvijek, dakako da ja kao donedavna ministrica imam posebne susrete s ovdašnjim braniteljima i osježam se jako dobrodošlo.

U Sinju su se pojavili i predsjednički kandidati

U Sinju se danas zateklo nekoliko predsjedničkih kandidata. Ivo Josipović priznaje da je do sada alku gledao samo na tv-u. Je li današnji posjet dio predizborne kampanje? 'Sve je dio predizborne kampanje, pa tako i ovo pojavljivanje.'

'Ja sam ovdje po 6 put, a najbolje sam se osjećao 1998 kad sam bio izaslanik predsjednika republike', rekao je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang.

'U mojoj familiji priče o alki traju kad je moja mama tu dolazila obitelji tripalo koja je imala ergelu', rekla je Vesna Pusić.

'Bilo bi dobro da se Bozanić ogradi'

Mesić je izjavio kako nije u nesporazumu s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, nego samo očekuje da se Crkva ogradi od nedavnog uvodnika Glasa Koncila u kojem se aludira da je veleizdajnik. Predsjednik je to rekao popodne stigavši u sinjske Alkarske dvore uoči početka 294. alke, komentirajući svoje nedavno odsustvo s mise za domovinu u Kninu. 'Bilo bi dobro da se kardinal (Bozanić) ogradi. Ne tražim da me vole nego da se ograde', rekao je predsjednik Mesić.

Prije dolaska skupa s premijerkom Jadrankom Kosor u Alkarske dvore, Mesić je posjetio crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. Mesić i Kosor su izjavili kako su zadovoljni ovogodišnjim pripremama i organizacijom Sinjske alke te da se ugodno osjećaju u Sinju.

Mislite li da Mesić zaslužuje zvižduke?

  • Da
  • Ne
  • Niti jedan predsjednik države zaslužuje zvižduke

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene