Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a

Evo zašto će umirovljenicima POSKUPITI dopunsko osiguranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost večerašnjeg Dnevnika Nove TV bio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Jeftinije će, prema svemu sudeći, nekima uskoro biti i dopunsko zdravstveno osiguranje preko HZZO-a. To je tek dio velike reforme koja hrvatske pacijente čeka od prvog rujna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinje isplata Malo dobrih vijesti za umirovljenike: Na račune stiže od 60 do 160 eura Ilustracija Od sljedeće godine Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje: Jednom cijena veća za čak 26 posto

Jučer smo u Dnevniku Nove TV objavili da će dopunsko zdravstveno osiguranje pojeftiniti. Da razjasnimo, kada i kome?

To je jedna od mjera koje pripremamo od prošle godine. Sada se aktualiziralo od ulaska u Europsku Uniju, znači da mi moramo se uskladiti po nalazu državne revizije sa zakonom o dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima. Imamo unificiranu cijenu za jedinstveni proizvod.

Dopunsko osiguranje neće više moći biti gradirano po skupinama među građanima, nego moramo imati jedinstvenu cijenu među svim građanima. Naši stručnjaci iz stručne službe u zavodu su izračunali da je optimalna cijena 70 kuna, jedinstvena je za sve građane koji žele to dobrovoljno zdravstveno osiguranje. I to predlaženo upravnom vijeću slijedeći tjedan.

Zapravo će poskupjeti onima kojima je najpotrebnije, umirovljenicima s mirovinom nižom od 5108,00 kn. Za njih je do sada dopunsko iznosilo 50 kn?

To je skupina koja je i boležljiva i koja jako puno troši u zdravstvenom sustavu i ona se financira iz radno aktivnog mladog stanovništva koje uplaćuje onu najveću premiju. Ako sa velikom konkurencijom izgubimo tu radno aktivnu mladu populaciju onda neće biti samo poskupljenje 20 kuna mjesečno nego znatno više. Dakle primorani smo ovako kreirati cijenu. 

Priprema se i drugačiji način propisivanja bolovanja. Može li se dogoditi da će liječnici namjerno slati bolesne ljude na posao kako bi sebi osigurali novčanu stimulaciju?

Naravno da ne. Ono što moram naglasiti da onaj koji je bolestan i opravdano je na bolovanju neće niti primjetiti da imamo novi način propisivanja bolovanja. No oni koji su zloupotrebljavali taj sustav od strane liječnika i od strane pacijenata to će itekako osjetiti.

Osnova novog modela je da se aktivno liječi pacijenta za vrijeme bolovanja da bi skratili njihova trajanja. Ono što smo primjetili za vrijeme 2012. godine je da je velika većina bolovanja opravdana medicinski, međutim neopravdano su dugo trajala. Mi hoćemo tih 14 milijuna dana godišnje bolovanja skratiti i smanjiti kako bi oslobodili resurse za one najranjivije skupine društva.

>> Cijena polica HZZO-ova dopunskog osiguranja vjerojatno 70 kuna mjesečno 

Od prvoga rujna će liječnici izdavati i drugačije uputnice pacijentima. Kako će to izgledati?

Od prvog devetog stupa na snagu novi model upućivanja pacijenata specijalistima i osnova je svega da liječnik obiteljske medicine liječi kontinuirano svog pacijenta, a povremeno koristi specijalističke preglede. Ne samo da se upućuje što manje pacijenata, nego da se upućuje one kojima je to apsolutno potrebno. Tako ćemo smanjiti pritisak na bolnice, smanjiti liste čekanja, omogućiti pacijentima kojima je stvarno potrebno da jednostavnije i brže dođu na specijalističke preglede. 

HZZO preporučuje liječnicima propisivanje NAJJEFTINIJIH lijekova pacijentima! Postoji li opasnost da im zdravlje i liječenje bude upitno zbog toga?

Dugo godina u Hrvatskoj je bila praksa da se na liberalan način propisuje liječnike. Europska praksa je da se, kada postoji istovjetni lijek, istovjetnog djelovanja, da se propisuje najjeftiniji lijek. To je jedna od mjera koje mi moramo provesti u Hrvatskoj, ne samo zbog krize i uštede, nego na taj način možemo više lijekova ili bolje lijekove uvrstiti na listu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene