Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem umirovljenika

Sindikati traže generalno pospremanje mirovinskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tribini Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zatraženo je skidanje hitnog postupka s prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi se sutra trebao naći na dnevnom redu Sabora.

Sindikati traže 'generalno pospremanje mirovinskog sustava'. Umjesto Vladinog prijedloga o 10-godišnjem prijelaznom razdoblju za izjednačavanje uvjeta za ostvarivanja prava na mirovinu između muškaraca i žena, čime bi žene išle u starosnu mirovinu sa 65 godina, a u prijevremenu sa 60 godina i 35 godina staža, sindikati traže prijelazni rok od 20 godina.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna NHS prosvjeduje zbog poskupljenja

Također im je neprihvatljiv i prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji se odnosi na 'penalizaciju' prijevremenih starosnih mirovina.

>> 'Dok god se pregovara, postoje šanse za dogovor'

Po riječima savjetnice za socijalnu politiku SSSH Jagode Milidrag Šmid Vladin će prijedlog stimulacije ostanka na poslu i nakon 65. godine života za pet godina mirovinu povećati za 20 posto što je, po njezinom mišljenju, rezervirano ionako samo uzak krug zaposlenih uglavnom u javnom sektoru.

Sudionici skupa poručili su kako očekuju da se predloženi zakon u blažem obliku pojavi sutra u saborskoj proceduri.

Prijevremeni umirovljenici nisu najveći problem Hrvatske, a njih se želi kazniti bez argumenata, poručio je HSU-ovac Silvano Hrelja.

Klub zastupnika HNS i Hrvatske stranke umirovljenika protivi se hitnom postupku kada je riječ o tom mirovinskom zakonu jer, kako je rekao Hrelja, za to nema niti pravne osnove, niti mišljenja Gospodarsko socijalnog vijeća, a u proceduru je upućen bez javne rasprave.

Ako Vlada ne bude skinula 'hitni postupak'  mi ćemo ići s amandmanima, poručio je Hrelja.

Po njegovom mišljenju, svaki osiguranik, kada skupi 40 godina staža, može koristiti mirovinu bez penalizacije, bez obzira na godine života.

Također predlaže njemački model prema kojem penalizacije nema ni kada je radnik-osiguranik, ne svojom voljom izgubio posao i završio na Zavodu za zapošljavanje, a isti ga je proglasio nezaposlenim nakon najmanje dvije godine pokušaja traženja posla.

Tražimo i da se s primjenom zakona krene od 1. siječnja 2011. godine, rekao je Hrelja.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži nelogičnim što o smanjenju prava umirovljenika trebaju glasovati zastupnici u Hrvatskom saboru koji po posve drugom zakonu idu mirovinu i ostaju u daleko boljem položaju.

Tražimo da se dužnosnicima ukine povlašteni sustav izračuna mirovina te da se stave u redovni sustav kao i svi drugi, kao i da se stalni dodatak za nove umirovljenike prebaci konačno u zakon, rekao je. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene