Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu zadovoljni prijedlogom Vlade

Sindikati najavili prosvjed na Markovu trgu: "Prekršena su sva obećanja i rokovi"

Predstavnici dvaju sindikata najavili su prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

 

Zbog velikog nezadovoljstva uredbom o koeficijentima sindikat Preporod i Nezavisni sindikat visokog obrazovanja i znanosti 9. veljače na Markovom trgu organiziraju prosvjed, s kojeg će, osim rasta koeficijenata, tražiti i bolje uređenje odnosa među radnim mjestima u sustavu.

 

"Ključna informacija je – nezadovoljni smo. Mi u sustavu znanosti izrazito smo nezadovoljni novim sustavom koeficijenata koji je trenutno na stolu. Stoga 9. veljače u 12 sati dolazimo na Markov trg", kazao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i inspektorat Što to tamo smrdi? Zagrepčani imaju mučnine, Grad poslao inspekciju na teren

Dodao je kako to rade zbog obveze prema članovima i stotinama e-mailova koji im ovih dana dolaze i u kojima ih članovi upozoravaju na nelogičnosti, nove nepravde, nove pogreške koje se u sustavu stvaraju novim koeficijentima.

Na prosvjed pozivaju ne samo članove već i sve one druge zaposlenike i nečlanove na koje se na jednak način kao i na njihove članove primjenjuje ova uredba i stavlja ih u jednako nezgodnu situaciju.

"Kad nas netko uvjerava da ima još puno vremena i puno dana u veljači i da se o svemu još stigne razgovarati, ne vjerujemo mu. Zato jer u ovom procesu taj netko je prekršio sva obećanja i rokove koje je do sada postavljao", rekao je.

Istaknuo je i da je kod njih sustav kompliciraniji nego što je u sustavu prosvjete. "Imamo jako puno radnih mjesta koje imaju jako osjetljive međuodnose, koje su vrlo pažljivo postavljeni. A sad je to netko sa sjekirama sasjeckao i rasparcelirao onako kako on misli da treba biti", naglasio je.

"U lošoj su poziciji predavači, raspon unutar sustava je smanjen i to su ozbiljni problemi koji pokazuju da osoba koja je radila na uredbi uopće ne razumije taj isti sustav i stvara mu štetu", ističe Kroflin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio na policiji Muškarac se dosjetio "genijalne" ideje kako pobijediti na sudu: Tjednima rođacima suca nosio darove

Što se tiče stavova Sindikata hrvatskih učitelja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji nisu u jednakoj mjeri nezadovoljni uredbom, već traže prelazak nastavnika u viši platni razred, čelnici Preporoda i NSZVO-a, smatraju da zapravo žele iste stvari, ali ih žele ostvariti na drugačiji način.

"Što se kolegica tiče, to je njihov stav, njihov izbor. One imaju pravo voditi svoje sindikate i sindikalnu politiku na način na koji oni smatraju da je najprimjereniji, tako da ne bih to komentirao. Ja sam sto posto siguran da će ova dva sindikata itekako dobro popuniti Markov trg, kazao je Kroflin prema čijim proračunima bi Vlada za ispravljanje pogreške trebala izdvojiti još 20 milijuna eura godišnje.

Stipić: Moramo napraviti sve da se ne ostvari ono što je Vlada zamislila

"Ova dva sindikata imaju oko 20.000 članova. Naravno da bismo mi bili sretni i da su kolegice s nama. I naravno da tada naš izbor ne bi bio Markov trg. Bio bi jedan drugi trg. To ne znači da možda nećemo biti i tamo", rekao je čelnik Preporoda Željko Stipić, dodavši da njihov prosvjed nije protiv nikoga i da žele biti afirmativni, stoga mjesta ima za sve.

"Ova sramota ne smije proći. I mi moramo sve napraviti da se to, dakle, ovo što je Vlada zamislila, da se to ne dogodi", poručio je Stipić, ne komentirajući oštre riječi koje su mu iz druga dva sindikata njihove čelnice uputile.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Javila nam se Zagrepčanka koja je zbog smrada tražila pomoć liječnika: ''Čekamo što dalje''

Izvijestio je da su se na sastanak koji su Preporod i NSZVO zvali sve ostale sindikate odazvala samo tri – Sindikat Zajedno, Sindikat KBC Zagreb i Akademski sindikat.

"Dogovorili smo se da ova dva sindikata idu u organizaciju prosvjeda kao prikladnog alata u ovom trenutku", rekao je Stipić i dodao da im je predsjednica Akademskog sindikata rekla da na njih mogu računati pa će i akcija biti fokusirana na one koji rade u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima te u znanosti.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Velika opasnost Islandu prijeti nova erupcija vulkana: Građani upozoreni, jedan grad je u opasnosti

"Jedan od ključna dva razloga negodovanja Sindikata Preporod su niži koeficijenti – kuhara, čistačica, domara, računovođa i tajnica. Tajnica u školi može imati koeficijent 1,97, a ako je tajnica bilo gdje drugdje, onda ima 2,35", navodi Stipić.

Drugi su razlog nezadovoljstva predloženi koeficijenti učitelja i nastavnika. Ne zvuči, kaže, dobro i da je učitelj u sedmom od 16 platnih razreda, odnosno ispod pola.

Najavu prosvjeda komentirao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

"Još uvijek razgovaramo. Ja ne razumijem prosvjede zbog prosvjeda. Razgovarat ćemo naravno i dalje. Mi smo primili i primamo čitav niz komenatara na predložene koeficijente, uredbu koje sa dužnom pažnjom analiziramo. I sve to skupa što bude bilo moguće na najbolji mogući način ćemo pretočiti u završnu verziju", rekao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene