Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat za antikorupcijsku akciju i u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske na današnjoj je konferenciji za novinare apelirao na Vladu da se u sklopu antikorupcijskih mjera pozabavi odlukom ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, kojom će se liste čekanja na neke specijalističke preglede skratiti pregledima kod privatnika na teret države.

Ministar Milinović je dva milijuna kuna javnih sredstava ugurao u ruke privatnicima kako bi skratio liste čekanja na pregled magnetskom rezonancom i CT-om, što je u redu s aspekata pacijenta, no opasno je za sustav jer vodi prema prebacivanju cijelog zdravstva u ruke privatnika, poručili su sindikalci.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

Po tvrdnjama predsjednice sindikata Spomenke Avberšek, Hrvatska je u svjetskom vrhu po broju CT i MR uređaja u odnosu na broj stanovnika, a ispred nas su jedino Island i Belgija.

Ističući kako je cijena MR pregleda kod privatnika tri puta niža od cijene koju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća bolnicama, Avberšek se zapitala što je privatnicima obećano da su tako spustili cijene.

Vinogradsku bolnicu koja ima dva MR i tri CT uređaja, a korisnicima su na raspolaganju tek šest sati dnevno, a trebali bi biti 16. Sindikalci smatraju da CT i MR uređaji, koji su izuzetno skupi, stoje neiskorišteni po raznim zdravstvenim ustanovama.

Za primjer su naveli Vinogradsku bolnicu koja ima dva MR i tri CT uređaja, a korisnicima su na raspolaganju tek šest sati dnevno.

Uređaji u okviru bolničkog sustava trebali bi biti na raspolaganju pacijentima 16 sati dnevno, u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni, rekla je Avberšek dodajući kako je najskuplja oprema ona koja se ne koristi.

Sindikalci misle da su za čekanje na preglede velikim dijelom krive uprave bolnica koje ne organiziraju svoje službe da rade koliko je potrebno.

'Ako je to što se u posljednje vrijeme događa u zdravstvu Milinovićeva zdravstvena reforma, onda je to prava katastrofa', kaže Avberšek.

Osvrnula se i na slučaj Caritasova Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici, gdje nisu pronađeni dokazi o zlostavljanju djevojčice koja je zbog višestrukih ozljeda liječena u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a Milinović je poslao inspekciju u Kliniku jer su liječnici objavili podatke o zdravstvenom stanju djevojčice.

Zdravstvena struka mora obavjestiti javnost ako posumnja da je netko bio zlostavljan, ustvrdila je Avberšek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene