74326
74326
74326
74326
74326

Sindikat se osvrnuo na naknade za učeničke prakse

  • , 28.01.2009., 14:21
  • Autor:
  • komentara

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, na današnjoj je konferenciji za novinare, upozorio da će konačni prijedlog Zakona o strukovnom obrazovanju, o kojem bi se već idućeg tjedna trebalo raspravljati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, rezultirati razvlaštenjem prosvjetnih vlasti, te će generirati niz problema za učenike i nastavnike.

 
 
 
 

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako se najvažnija primjedba u tom zakonskom prijedlogu odnosi na sastav i prevelike ovlasti Vijeća za strukovno obrazovanje, odnosno sektorskih vijeća, u kojima među 20 članova uopće nema predstavnika prosvjetne vlasti.

Zakonom se predviđaju mjesečne naknade za učenike na praksi; za prvi razred 10 posto prosječne plaće ili 500 kuna, za drugi 20 posto prosječne plaće ili 1000 kuna, a za treći i četvrti razred 25 posto prosječne plaće ili 1250 kuna

Stipić je upozorio i na nejasan odnos između općeobrazovnih i stručnih predmeta. Općeobrazovni predmeti će u prvom razredu biti zastupljeni s 60 posto, u drugom s 40 posto, no nema podatka o 3. i 4. razredu.

Osvrćući se na status učenika Stipić je rekao kako se zakonom predviđaju mjesečne naknade za učenike na praksi i to za prvi razred 10 posto prosječne plaće ili 500 kuna, za drugi 20 posto prosječne plaće ili 1000 kuna, a za treći i četvrti razred 25 posto prosječne plaće ili 1250 kuna.

To je po njegovom mišljenju zbog krize neodrživ koncept, te će se u praksi događati da poslodavci neće plaćati učenike, a za to neće snositi nikakve sankcije. Također nije definirano može li učenik raskinuti ugovor o praksi u slučaju neisplate naknada. Sindikat Preporod stoga je o svemu tome obavijestio i dječju pravobraniteljicu. Sindikalci predlažu osnivanje fonda na nacionalnoj razini, koji bi pomagao poslodavcima u krizi u ispunjavanju obveza prema učenicima.

Stipić je istaknuo kako je nedopustiva mogućnost da istog dana učenik pohađa i nastavu u školi i praktičnu nastavu kod poslodavca. Tim se rješenjem izravno ide u prilog onim poslodavcima koji u ostvarivanju svojih ekonomskih interesa ne vode računa o dnevnoj opterećenosti učenika.

Potpuno nepovjerenje u nastavnike u zakonu se vidi i po rješenju prema kojem je ravnatelju škole prepušteno predlaganje sedmeročlanog povjerenstva za kvalitetu. Ravnatelj predlaže čak i četiri člana iz reda nastavnika i stručnih suradnika. Kvalitetnije bi rješenje bilo da barem ta četiri člana predlaže aktiv nastavnika strukovnih predmeta ili nastavničko vijeće, mišljenja su u Preporodu.

Zakon također ne nudi odgovor na pitanje kako se misli poboljšati pedagoška osposobljenost mentora koji rade s učenicima. Sindikat Preporod će u ime sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata upoznati Gospodarsko-socijalno vijeće s problemima koji proizlaze iz teksta Konačnog Prijedloga Zakona o strukovnom obrazovanju, te prijedlozima čijim je prihvaćanjem moguće značajno poboljšati spomenuti Zakon.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se