Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomorci za bolji status

'Pomorcima nevolje - ministrima povlastice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske je na gatu Sv. Petra u splitskoj Gradskoj luci održan prosvjedni skup na kojem istaknut zahtjev za poboljšanjem socijalnog statusa pomoraca u Hrvatskoj te za uvođenje beneficiranog staža tako da bi u mirovinu mogli odlaziti sa 55 godina života.

Za vrijeme trajanja prosvjeda, na kojem se okupilo oko 150 pomoraca, u splitsku Gradsku luku je uplovilo petnaestak barki s istaknutim hrvatskim državnim zastavama i zastavama SPH-a te transparentima na kojima su ispisane poruke sa zahtjevima za promjenama zakona koje bi poboljšale status pomoraca.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Slika nije dostupna Optužnice protiv 37 osoba USKOK podignuo optužnice protiv pomoraca: Sumnja se u neistinito upisivanje plovidbenog staža

Na transparentima je pisalo 'Tko mi je oduzeo beneficirani staž', 'Imam 64 godine, izgledam kao da su mi 74, a moram raditi kao da su mi 24 godine', 'Pomorcima nevolje- ministrima povlastice....'

Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako više od 20.000 hrvatskih pomoraca, mahom časnika, plovi u domaćim ili stranim kompanijama u međunarodnoj plovidbi, ali im nije riješeno zdravstveno osiguranje.

'Ne trebaju nam obećanja, nemamo više vremena'

On je pozvao izvršnu vlast u Hrvatskoj da najkasnije do 15. srpnja ove godine u proceduru stavi izmjene zakona o pomorcima koje bi doprinijele poboljšanju njihova položaja.

Svalina je pri tomu posebice pozvao ministra mora Božidara Kalmetu, da sa suradnicima u Vladi ispuni zahtjeve koje su mu predstavnici sindikata više puta do sada prenijeli. 'Nama više ne trebaju obećanja, jer pomorci nemaju vremena za čekanje', poručio je Svalina.

Uz ostalo je kazao kako će se u Hrvatskoj uskoro raspisati natječaj za dodjelu koncesija za obavljanje javnog linijskog pomorskog prometa u trajektnom i putničkom servisu. 'Naši zahtjevi pri tomu su jasni - bez obzira na zahtjeve Bruxellesa hoćemo da prvenstvo imaju hrvatske kompanije i brodovi koji viju hrvatsku zastavu i u kojima su ukrcane u cijelosti hrvatske posade', kazao je Svalina.

Upozorio je kako trenutačno ima domaćih brodova u javnom prometu na kojima je tek četvrtina hrvatskih pomoraca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene