Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznijeli teške optužbe

Sindikat traži smjenu načelnika dubrovačke policije: "Žrtve seksualnog uznemiravanja izložio je javnoj osudi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat policijskih djelatnika traži smjenu Ivana Pavličevića, načelnika PU dubrovačko-neretvanske. Smatraju da je, između ostalog, žrtve koje su prijavile seksualno uznemiravanje izložio javnoj osudi umjesto da im je bio podrška.

Sindikat policijskih službenika je, nakon postupka provedenog protiv Matka Klarića, načelnika Postaje granične policije Gruda od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zatražio utvrđivanje odgovornosti i smjenu načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića.

Pročitajte i ovo Policija traži muškarca Javite im FOTO Jeste li vidjeli ovog muškarca: Traži ga policija, objavili su i snimku Ilustracija Završena krim istraga Muke po baušteli: Poslovođa teško ozlijeđenom radniku za šutnju dao novac i ponudio posao, policija ga pritvorila

U pismu upućenom Božinoviću oštro osuđuju, kako navode, niz događaja koji je pratio postupak s Klarićem, a tijekom kojeg su dobili više anonimnih prijava.

"Prije i nakon postupka događao se niz događaja koje oštro osuđujemo, pa tako od same činjenice da je prije rasprave na sudu osnovana Facebook grupa pod nazivom 'Grupa za podršku Matku Klariću' u kojoj su objavljivane fotografije te imena i prezimena žrtava, prosvjeda kojim su se kršile epidemiološke mjere, fotografiranja žrtava od strane novinara i objavljivanja njihovih fotografija u medijima, izravne podrške politike preko lokalnih moćnika do činjenice da su nakon usmene rasprave u javnosti objavljeni iskazi žrtava i svjedoka s usmene rasprave, za koju je javnost bila isključena, na način da su iskazi izvučeni iz konteksta u korist, sada već bivšeg načelnika PGP Gruda, što je nedopustivo", navode u priopćenju.

Smatraju da je načelnik PU dubrovačko-neretvanske policije Ivan Pavličević pogriješio što nije odmah nakon informacije o težim povredama službene dužnosti do okončanja postupka udaljio Klarića s njegove pozicije.

"Prešutno mu dao podršku"

"Čime je prešutno dao podršku svom načelniku, a žrtvama u startu dao do znanja da stoji iza ponašanja svog rukovoditelja te da razmisle na koji način će svjedočiti u postupku", navode u priopćenju.

"Za napomenuti je da u konkretnom slučaju protiv načelnika PGP Gruda nije podnesena niti kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti iako mu je takva inkriminacija stavljena na teret u disciplinskog postupku i za koju je nepravomoćno osuđen najtežom disciplinskom kaznom 'prestankom državne službe', pa se postavlja pitanje iz kojeg razloga PU dubrovačko-neretvanska nije po službenoj dužnosti podnijela kaznenu prijavu, a s druge strane protiv 'običnih' policijskih službenika podnosi kaznene prijave iako su neosnovane jer ih u konačnici državno odvjetništvo svojom meritornom državno-odvjetničkom odlukom odbacuje", pitaju se u sindikatu.

Sindikat policijskih službenika u pismu Božinoviću navodi da je propusta bilo još te traži utvrđivanje odgovornosti i smjenu načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavlićevića.

Dubrovačka policija objavila je prošli tjedan da je načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić udaljen iz službe zbog povrede službene dužnosti. Klarića je nekoliko policajki prijavilo za nedolično ponašanje, seksualno uznemiravanje i diskriminatorno ponašanje.

Smjena Matka Klarića rezultat je prvostupanjskog postupka kojem se odazvao optuženi načelnik i šest pozvanih svjedoka. Klarićev odvjetnik je najavio žalbu na ovakvu odluku.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene