Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sporazumom nitko nije zakinut"

Oglasili se iz Sindikata hrvatskih učitelja i otkrili zašto nisu tražili veće koeficijente za nenastavno osoblje

Sanja Šprem i Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Šprem i Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Sindikat hrvatskih učitelja oglasio se nakon burnih reakcija na ponudu Vlade koju su sindikati prihvatili i time prekinuli štrajk. Bura u javnosti podigla se jer sporazum kojim rastu koeficijenti prosvjetarima ne uključuje nenastavno osoblje, već će se njima plaća povećavati kroz dodatke.

Sindikati u obrazovanju prihvatili su ponudu Vlade kojom će se koeficijent složenosti posla povećati za 6,11 posto, i to po modelu 3+1+2. Koeficijent će tako od 1. prosinca rasti za 3 posto, 1 posto od 1. lipnja iduće godine te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rekli i što misle o ponudi vlade Sindikati nastavljaju sa štrajkom, objavili gdje neće biti nastave u utorak i srijedu. Najavili i novi prosvjed Zahtjevi sindikata (Foto: SHU/NSZSŠH) UPUTILI "OTVORENO PITANJE" Sindikati odbrusili Vladi: Ovo je vaša ponuda, pogledajte sami - ispunjavate li zahtjeve prosvjetara?

Buru reakcija izazvalo je to što se povećanje koeficijenata odnosi samo na nastavno osoblje, dok će se nenastavnom osoblju u obrazovanju po istom modelu povećati plaća kroz dodatke. Dogovorena je izmjena uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje u postocima 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja sada su se oglasili na društvenim mrežama i poručili da nitko nije zakinut.

''Poštovani svi, nitko nije zakinut! Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova kroz tri koraka za 6,11 posto za sve učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.
Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova za tajnike i računovođe za devet posto.

Ostvarili smo povećanje plaća za nenastavno osoblje kroz dodatke na plaće za 6,11 posto uz jednaku dinamiku povećanja kao i povećanje koeficijenata učitelja/nastavnika.

Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnih mjesta unutar javnih službi, nismo mogli ostvariti povećanje plaće kroz koeficijente, već kroz dodatke na plaće.

Zahvaljujući našem štrajku povećat će se osnovica za plaću u 2020. godini za sve zaposlene u javnim službama za 6,12 posto u tri koraka po dva posto'', priopćili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

''Koliko košta obraz, gospodo sindikati?'', Ako je točno to što pišete za spremačice, kuharice i domare onda je javnost to trebala znati prije, a ne poslije. Ovako svi mi sutra idemo na nastavu crvena obraza'', samo su neki od komentara na priopćenje Sindikata. ''Novi koeficijent tajnika je 1,284 (sada 1,212). Koeficijent učitelja: 1,406. Kako ste nas to zastupali?'' pitala je sindikat jedna tajnica.

Smatrate li da je nenastavno osoblje ostalo zakinuto prihvaćanjem Vladine ponude?

  • Da
  • Ne
  • Ne zanima me

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene