Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šimonović: U sukobu nitko nije bio anđeo, ali je jasno tko je bio vrag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni hrvatski zastupnik pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ivan Šimonović izjavio je u Haagu da će hrvatski predstavnici sutra u svojim završnim riječima pokazati da postoje "vrlo jasni i nedvosmisleni dokazi" da se režim bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića može teretiti za zločine počinjene u Hrvatskoj i prije dana kada je proglašena SRJ.

Zastupnik Srbije Tibor Varadi danas je u svojim završnim riječima osporavao da se iza ideje velike Srbije krio institucionalizirani nacionalistički pokret pozivajući se, među ostalim, na to da nacionalistički pokret u Srbiji nije djelovao po određenim imenom što je jedan od preduvjeta po međunarodnom pravu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski zastupnici završili iznošenje argumenata pred ICJ-om u prilog nadležnosti suda Slika nije dostupna Započela rasprava o nadležnosti ICJ-a za hrvatsku tužbu protiv Srbije

"Tuženi je išao na osporavanje nacionalističkog pokreta, odnosno njegovu nedovoljnu definiranost, nastojeći izbjeći odgovornost za ono što se dogodilo prije travnja 1992. godine", rekao je Šimonović.

SRJ je proglašena 27. travnja 1992. kada se ta država izjasnila kao nasljednica SFRJ.

Šimonović je kazao kako je ova tužba pred ICJ-om tim važnija nakon Miloševićeve smrti i jedino se kroz nju može prikazati opći okvir agresije i ambicije stvaranja velike Srbije, u koji se može smjestiti čitav niz individualnih slučajeva kršenja humanitarnog prava.

Osvrćući se na Varadijevu konstataciju da je Hrvatska bila umiješana u rat u BiH, Šimonović je kazao kako se zaboravlja da je pred ICJ-om postojala formalizirana suradnja RH i BiH kao žrtava iste agresije i istih zločina.

Zaključujući da je nedvojbeno da su zločini počinjeni tijekom rata na području bivše Jugoslavije, Šimonović je kazao kako "u sukobu nitko nije bio anđeo, ali je potpuno jasno da je postojao vrag".

Hrvatski predstavnici u petak iznose završne riječi na ročištu posvećenom pitanju nadležnosti Međunarodnog suda pravde, koji Srbija osporava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene