Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez zloporaba dvojnog državljanstva

Šimonović: Lepoglava ili zenica, Glavaš nezabrinut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ustavnih promjena koje je moguće očekivati u ožujku Hrvatska bi bila spremna s Bosnom i Hercegovinom zaključiti i sporazum o izručenju, čime bi se dodatno ojačala suradnja dviju država u području pravosuđa, izjavio je u Sarajevu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Šimonović je s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom potpisao izmjene postojećeg sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima čime se otklanja mogućnost da osobe s dvojnim državljanstvom izbjegavaju služenje zatvorske kazne u slučaju pravomoćnih presuda. Šimonović je kazao kako je to tek jedan od koraka u jačanju suradnje pravosuđa dvije države te da sporazum o izručenju može biti sljedeći kada se i u BiH stvore pretpostavke za njegovo zaključenje s obzirom da i ustav te zemlje trenutačno priječi izručenja bosanskohercegovačkih državljana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arnaut: BiH je odavno nudila Hrvatskoj sporazum o izručenju Slika nije dostupna BiH potpisala SSP s Europskom unijom

'Svime ovim daje se veća sigurnost dvostrukim državljanima jer neće biti zloporaba dvojnog državljanstva pa tako ni njegova osporavanja', kazao je Šimonović. Odgovarajući na pitanje što će se sada dogoditi s kardiokirurgom Ognjenom Šimićem koji je pobjegao u BiH nakon što ga je Županijski sud u Rijeci pravomoćno osudio zbog primanja mita, Šimonović je kazao kako je i taj slučaj kao i svi drugi sada odgovornost sudova. Prema postignutom sporazumu između Hrvatske i BiH, sud koji je nekoga pravomoćno osudio, presudu šalje ovlaštenom sudu u drugoj državi uz posredovanje Ministarstva pravosuđa, a sud na čijem se teritoriju nalazi osuđenik poduzima mjere kako bi se osiguralo izvršenje presude. Šimonović je izrijekom potvrdio kako za kaznena djela korupcije baš kao i genocida te ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovječnosti, nema iznimki pri izvršenju presuda. Ministar Šimonović kazao je kako je s Čolakom postigao suglasnost da se nastave pregovori o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima između dviju država.

>> Potpisan sporazum o međusobnom izvršenju pravomoćnih presuda

>> Bez dogovora: Problem glasovanje dijaspore

'Ne mogu reći kada ćemo dovršiti pregovore no mogu reći da ćemo ponovno početi pregovarati i da je ozračje tako da se želi sporazum s obje strane', kazao je Šimonović. Komentirajući rasprave koje se vode oko izmjena hrvatskog Zakona o prebivalištu, hrvatski ministar pravosuđa je kazao kako je i o tome potreban široki dijalog. 'Nadam se da će neki razlozi za brigu otpasti a, naravno, činjenica jest da je trebalo preciznije regulirati neka pitanja vezana uz prebivalište', istaknuo je hrvatski ministar dodajući kako se to pitanje treba urediti, a pritom izbjeći da netko bude neopravdano pogođen.

Glavaš se nada kako će drugostupanjski sud poništiti nepravomoćnu presudu i ne brine o potpisanom sporazumu. 'Lepoglava ili Zenica'

Bijeg riječkog kirurga Ognjena Šimića bio je okidač i pokazatelj da se pravosudni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine moraju mijenjati. Godinu i pol nakon bijega korumpiranog doktora priča dobiva svoj epilog, potpisan je sporazum prema kojem pravomoćno osuđene osobe moraju odslužiti kaznu. Tako Ognjenu Šimiću preostaje samo da odabere zatvor u Hrvatskoj ili u BiH, u kojem će odslužiti petogodišnju kaznu.

'Sporazum će se odnositi doista na sve pravomoćno osuđene koji više neće moći birati da li zatvor da ili ne, nego mogu birati Lepoglava ili Zenica', rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 'Nadležan sud za izvršenje u državi gdje je presuđeno dostavljat će te presude putem Ministarstva pravde, odnosno Ministarstva pravosuđa, tada će to Ministarstvo dostavljati nadležnim sudovima za izvršenje, oni će priznavati te presude', dodao je Šimonovićev kolega Bariša Čolak iz BiH.

Glavaš ne brine, nepravomoćno je osuđen

Branimir Glavaš pak još uvijek može slobodno šetati svojom drugom domovinom. On je osuđen na 10 godina zatvora, ali presuda je još uvijek nepravomoćna. 'On se toplo nada da ta izrečena prvostupanjska presuda neće nakon sjednice drugostupanjskog suda postati pravomoćna, jer postoje preveliki razlozi da ona bilo u cijelosti, bilo djelomično bude ukinuta i vraćena na prvostupanjsko suđenje', kaže Glavašev odvjetnik Veljko Miljević. Sporazum će se primjenjivati retroaktivno, dakle na sve pravomoćne presude koje su već donesene. Tako će uskoro u zatvoru završiti više od 100 pravomoćno osuđenih bjegunaca koji su iz BiH pobjegli u Hrvatsku, te oko 50 onih koji su pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj, a pobjegli u BiH. (Hina/M.T.Š.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene