Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena polazišta

5 do 12 okupio se Savez za Hrvatsku: 'Nudimo izlaz iz krize i spremni smo biti treća opcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu su danas predstavljena Polazišta 'Saveza za Hrvatsku'.

'Savez' čine: Akcija za bolju Hrvatsku (ABH), Autohtona-Hrvatska seljačka stranka (A-HSS), Hrvatski Demokratski Savez Slavonije i Baranje (HDSSB), HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku (HRAST), Hrvatska zora stranka naroda (HZ), Hrvatska stranka prava (HSP), Obiteljska stranka (OS) i Zavjet za Hrvatsku (ZZH).

Pročitajte i ovo Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a? Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

U 19 točaka Polazišta, temeljenih na jasnim i čvrstim nacionalnim stavovima, interesima, identitetu i suverenosti u okviru Europske unije kao ravnopravne zajednice suverenih država, među prvim točkama ističe se razvoj hrvatskog gospodarstva na ekosocijalnom tržišnom modelu i održivom razvoju, temeljenih na načelima etike i morala. U tom kontekstu Polazišta ističu zaustavljanje propadanja hrvatskog sela i otoka, osiguranje vladavine prava, demografsku obnovu i zaštitu obitelji, trajno očuvanje dostojanstva Domovinskog rata, racionalizaciju i preustroj državne uprave, trajnu zaštitu prirodnih i nacionalnih bogatstava, te očuvanje baštine i tradicije kao jamstva očuvanja hrvatskoga nacionalnog bića.

U konkretnim političkim temama, Polazišta 'Saveza za Hrvatsku' navode provedbu 'lustracije u skladu s europskom praksom te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske s posebnim naglaskom na trajnoj zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini i jačanje veza Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine'.

Gužva među kandidatima za jedno od najpoželjnijih radnih mjesta!

Posebna točka posvećena je ustrajavanju na tužbi za genocid protiv Republike Srbije, te naplati ratne štete.

Polazišta nalažu preispitivanje odluka i zakona koji su nanijeli štetu hrvatskome narodu, procesuiranje odgovornih i povrat protupravno stečene imovine. U Polazištima se daje naglasak na jačanje izravne demokracije kroz referendumsko izjašnjavanje građana u pitanjima od vitalnog i nacionalnog interesa. Također se ističe važnost donošenja i razvoja strategije sigurnosnih sustava Republike Hrvatske radi zaštite temeljnih nacionalnih interesa, kao i proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranskom moru.

Radom 'Saveza za Hrvatsku' upravljat će Koordinacija Saveza sastavljena od predsjednika članica Saveza. Odluke će se donositi konsenzusom uz mogućnost zadržavanja vlastitog stava.

Koordinacija Saveza na temelju prethodno pribavljenih mišljenja članica Saveza rukovodit će vođenjem i financiranjem izbornih kampanja i odlučivati o sastavljanju svojih lista na izborima.

'Hrvatski glas čut će se i u dijaspori. Svima je dosta rotacije plave i crvene vlasti. I s jednima i drugima građanima život dramatično tone. Mi jamčimo promjenu ponašanja. Nedopustivo je prešućivati odgovor na pitanje zar je to država za koju smo se borili. Govoriti da je teška situacija u zemlji bilo bi deplasirano, nećemo kritizirati vladajuću ni bivšu strukturu. Jedni su je upropastili, a aktualni ju zakopavaju. Što mi možemo i što činimo za Hrvatsku državu. Nismo tu radi promocije, svatko ima vlastiti program, a povezuje nas odnos prema domovini i očuvanju nacionalnih interesa. Želimo pokrenuti gospodarske tijekove i otvoriti put institucijama. Ljubav prema domovini, obitelji. Kako ostati realan, e to želimo pokazati djelima, ne praznim riječima kojima smo svakodnevno obasipani. Javnosti poručujem: čujte naše riječi nudimo izlaz iz krize, i spremni smo biti treća opcija. Vratit ćemo vjeru narodu da politika može biti moralna i poštena. Što će biti ako ovaj projekt ne uspije - dogodilo bi se ništa. Međutim savez nije krenuo u ništa ,nećemo prokockati političku šansu. Hrvatski narod zaslužuje bolji život, učinimo to zajedno', rekao je Vladimir Šišljagić. (Agencija VLM/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene