Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebno pazite na djecu!

Sezona prehlada je stigla, evo kako se zaštititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naglo zahlađenje, početak škole i vrtića, neki su od razloga za veći broj prehlada.

Početkom škole i vrtića počinje i sezona prehlada. Liječnici savjetuju da što manje boravite u zatvorenim prostorima, pijete mnogo tekućine i odmarate, te nipošto ne uzimate antibiotike bez prethodne konzultacije s liječnikom. Branka Umičević je među onima koji već nekoliko dana muku muče s prehladom.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Slika nije dostupna Savjet stručnjaka Oprez u zatvorenim prostorima!

'Bol u grlu, nekakvu glavobolju, povišenu temperaturu. Do sada sam se liječila čajem, ali ipak sam odlučila potražiti pomoć doktora', kaže Branka. Naglo zahlađenje, početak škole i vrtića, neki su od razloga za veći broj prehlada.

'Jako je važno prati ruke, dezinficirati igračke, površine na kojima se djeca igraju. Nadalje, prostori u kojem dijete boravi trebaju biti prohladni. Djeca moraju provoditi što je moguće više vremena vani', kaže dr.med. Milivoj Jovančević. Posebno treba pripaziti na higijenu.

Za 4 do 5 godina planira se uvesti mnoge promjene u hrvatsko školstvo

'Kod kašljanja, kihanja staviti maramicu ispred usta i nosa, kako se ta zaraza ne bi širila u okolinu i vrlo je važno redovito i pažljivo pranje ruku', savjetuje dr.med. Milan Mazalin. Prehlade su većinom blage i traju nekoliko dana. Liječnici upozoravaju da se antibiotici ne uzimaju bez odobrenja liječnika.

'Obično u tim nekim svojim kućnim ljekarnama imaju uvijek neki zaostali antibiotik koji u želji da što prije ozdrave uzimaju bez konzultacije. Napomenuo bi im da ne samo ne koriste, nego antibiotici u ovoj situaciji mogu biti štetni', upozorava dr. Mazalin.

Jer bi samo mogli produžiti prehladu. Za brz oporavak prehladu treba odležati, uzimati dovoljno tekućine te jesti puno voća i povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene