Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove prijetnje prosvjedima

Seljaci: Zar je premijerka zaboravila obećano?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Slavonije novi ultimatum seljaka na adresu Vlade.

Hrvatske pregovarače s Europskom unijom Koordinacija seljačkih udruga pozvala je da ih u roku od deset dana izvijesti o tome što su ispregovarali i kakva ih budućnost očekuje u Europi. Nezadovoljni seljaci upozorili su i na nepoštovanje sporazuma iz Zagreba zbog kojeg su prekinuli prosvjede u lipnju, ali i prozvali premijerku da nije ispunila obećanje da će doći u Slavoniju i razgovarati s njima. Nastavi li se nezadovoljstvo prijete novim prosvjedima.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> Seljaci čekaju predviđenih 300 milijuna kuna odštete

Euroskeptični seljaci traže hitno izvješće pregovaračkih timova. Žele znati kakva je njihova europska budućnost. 'Ako ne dobijemo to, tražit ćemo da pregovarači daju neopozive ostavke', rekao je Tomislav Pokrovac, koordinator udruga Vukovarsko-srijemske županije. Jesenski su radovi u punom jeku, a dugovi prema seljacima rastu. Ni sporazum iz Zagreba zbog kojeg su prekinuli prosvjede u lipnju nije ispoštovan, a premijerke nema, unatoč obećanju.

'Vlada je učinila maksimum'

'Lagano se pripremaju ovi prosvjedi. To je toliko sramotno i žalosno da mi moramo na cesti rješavat naše ogromne i velike probleme', kaže predstavnik seljačkih udruga Zvonko Pipić, virovitičko-podravske županije. 'Obećala je (premijerka Kosor) u sedmom mjesecu da će doći posjetiti Slavoniju i seljake. Sad je već sredina devetog. Ne znam gdje joj se izgubio notes u koji je upisala posjet Slavoniji?!', istaknuo je Matija Brlošić, predstavnik seljačkih udruga osječko-baranjske županije.

Resorni ministar Čobanković stao je u obranu premijerke, ali i pokušao smiriti strasti među seljacima. 'Sve što je dogovoreno sve će se ispuniti. I oni to jako dobro znaju. Vlada je učinila maksimum', izjavio je ministar Petar Čobanković.

Velike probleme imaju i vinogradari iz Mandičevca. Deseti dan bunta protiv niske cijene blokirali su vinariju. 'Jednostavnije da nama grožđe ostane neobrano nego brat pa predat njima', kaže vinogradar Tomislav Horvat. Nezadovoljni su seljaci podržali vinogradare u pregovorima oko cijene grožđa. 'To je kao šah tabla. Potez oni, potez mi. Tko će koga matirati', dodaje Željko Horvat, predsjednik udruge vinogradara i voćara. Rok koji su seljaci dali je deset dana, a tada će se znati i kome će grožđe biti kiselo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene