Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni i traže pomoć

Seljaci traže Josipovića: Politika nam servira ono što želi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici poljoprivrednika, nezadovoljni vladinom politikom u pripremi njihova sektora za Europsku uniju, su o tim teškoćama izvijestili predsjednika Republike Ivu Josipovića koji je ocijenio da će članstvo u EU donijeti izazove jakima i opasnostima slabima.

Poticaj za sastanak, na kojem su uz predstavnike udruga, bili i resorni ministar Petar Čobanković te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić, dale su same udruge koje žele znati kakva ih budućnost očekuje u EU i žale se na neobaviještenost. 'Ulazak u EU je izazov, dobra perspektiva za one koji su spremni na ozbiljnu utakmicu, ali naravno za one koji su slabi, koji ne mogu ni uz pomoć sudjelovati u tržišnoj utakmici, predstavlja određene opasnosti', rekao je Josipović u kratkoj izjavi novinarima. Poljoprivrednici moraju 'imati punu informaciju o EU i onome što ih čeka u EU', ocijenio je predsjednik.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Slika nije dostupna Savjet ministru 'Ukinite poticaje, neka sami zarađuju plaću!'

>> Razišli se seljaci koji su prosvjedovali

No poljoprivrednici se žale da su neobaviješteni i isključeni. 'Poljoprivrednici trebaju sudjelovati i u pregovaranju s EU i u kreiranju te poljoprivredne politike', a mi 'zasad nemamo nikakav kontakt, nego nam politika servira ono što želi', kazao je Grivičić. Nezadovoljstvo će udruge prenijeti i saborskom Odjelu za selo i poljoprivredu, rekli su novinarima. 'Nije baš točno da nisu informirani, bilo je sastanaka, bio je prezentiran velikom broju udruga koncept reforme sustava poticaja', rekao je novinarima ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković. Dodao je da ministarstvo zagovara dijalog i informiranje, ali ne može doći baš do svakog od 193.000 registriranih poljoprivrednika, odnosno do 104.000 onih koji dobijaju potporu.

Problem je što se u EU sada mijenja poljoprivredna politika, koja će biti na snazi od 2014, a hrvatski seljaci u tome ne sudjeluju i ne znaju što ih čeka, rekao je Grivičić. Hrvatska poljoprivredna komora sama je stupila u kontakt s francuskom komorom koja ih je upozorila da pregovori o tom sektoru traju sve do samog potpisivanja sporazuma o pristupanju. Izrazio je i nezadovoljstvo vladinom politikom prema komori te ustvrdio da je vlada svojim potezima tu ustanovu lišila gotovo svih ovlasti. I Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza, kazao je da seljaci strahuju od ulaska u EU. 'Naravno da nas treba biti strah, jer više nismo ona Hrvatska koja je izišla iz bivše Jugoslavije, kada smo imali standarde i donekle zdravu ekonomiju', rekao je Pokrovac i dodao 'naravno da trebamo biti ljuti' na vladu i ministarstvo što neupućeni ulazimo u EU.

'Trebamo se bojati neulaska u EU', rekao je pak ministar Čobanković i ocijenio da smo 'sada daleko ugroženiji' nego što ćemo biti kada uđemo u EU, jer 'u statusu kandidata ne možemo koristiti one blagodati koje mogu koristiti poljoprivrednici u EU'. Na pitanje o cijeni otkupa pšenice, Čobanković je rekao kako nije nadležnost ministarstva postići cijenu, već povezati proizvođače i otkupljivače te pripremiti pravilnik za standarde kvalitete, a podsjetio je i na obećanje premijerke Jadranke Kosor da će vlada pronaći dodatna sredstva za obeštećenje poljoprivrednika pogođenim poplavama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene