Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju odgovor iz Vlade

Seljaci odblokirali prometnice, ali ne odustaju od zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednici koji prosvjeduju u Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji odblokirali su sve prometnice, ali najavljuju da i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva i s traktorima ostaju uz ceste dok im se ne javi netko iz Vlade.

Organizator prosvjeda Zvonko Pipić izjavio je da su se za deblokadu odlučili jer je policija najavila da će kažnjavati one koji sudjeluju u blokadi. 'Ne želimo sukobe, neka bude sve po zakonu', rekao je Pipić te dodao da će se danas pregrupirati po postojećim punktovima.

Prema njegovim riječima uz ceste je nešto manje od 200 traktora. Očekuje da će im se danas priključiti novi prosvjednici. Glasnogovornik virovitičko-podravske Policijske uprave Josip Štajdohar kazao je da su prosvjednici u prekršaju po Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama bili čim su blokirali prometnice jer se prosvjedi ne smiju održavati na državnim cestama.

Policija je do sada, kaže, bila tolerantna, ali više ne mogu dopustiti kršenje ustavnih prava ljudi kojima je seljačkim prosvjedima ugroženo kretanje državnim cestama.

Pročitajte i ovo Predstavljena nova Vlada u Saboru "Ista lica na vlasti" Je li HDZ pojeo Domovinski pokret? "DP u program Vlade nije uspio ubaciti niti jedan zarez" Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada

'Velik broj građana ide u posjete'

Odluku o privremenoj deblokadi prometnica Tomislav Pokrovac iz Vukovarsko-srijemske županije je obrazložio riječima kako je nedjelja i velik broj građana ide u posjete bolesnicima u vinkovačkoj bolnici te im nisu željeli praviti probleme oko putovanja do Vinkovaca.

'Ujedno, ovim pokazujemo da smo kooperativni i otvoreni za razgovore. Očekujemo da će netko iz Vlade to prepoznati i kontaktirati nas kako bi zajednički pokušali riješiti nagomilane probleme u poljoprivredi', kazao je Pokrovac dodajući kako još nije odlučeno kada će s traktorima ponovno blokirati ceste.

Sindikat hrvatskih seljaka traži da sve potpore u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu budu isplaćene u punim iznosima. Traže i da cijena plavog dizela bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike u iznosu od četiri kune kao i da se deblokiraju svi računi seljaka te izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za idućih deset godina.

>> Seljaci nastavljaju s blokadom i prijete novima

>> Seljaci prijete trajnom blokadom prometnica

'Ukoliko nas iz Vlade nastave ignorirati povećat ćemo broj punktova i cesta pod blokadom', najavio je jučer Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene