Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više novca, manje materijala

Seljaci nezadovoljni isplatom poticaja najavljuju nove prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljaci koji su po novom osnovali sindikat opet prijete prosvjedima. Nezadovoljni su što im država veći dio poticaja za 2009. isplaćuje u repro materijalu, a ne u gotovini. U ministarstvu tvrde da je tako dogovoreno.

Seljacima je opet pet do dvanaest. Poticaji, kapitalna ulaganja i štete od poplava stara su priča. Seljaci su nezadovoljni što im se poticaji za 2009. isplaćuju 40 posto u novcu, 60 u repro materijalu. Htjeli bi obratno.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ne stvara ovisnost Nezavisni hrvatski seljaci za legalizaciju kanabisa: "Od marihuane nitko nije umro!"

'S gotovim novcima dođete daleko jeftinije nego kad vam se prezentira kroz vaučer', objašnjava ove zahtjeve Tomislav Pokrovac iz Sindikata hrvatskih seljaka. Seljaci prijete ponovno izlaskom na ulice, ali ne svi. Dio ih razmišlja drugačije u godini u kojoj na tisuće hrvatskih radnika ne prima plaću. Zadovoljni su bilo kakvom isplatom.

'Idemo raditi ne idemo na cestu. To ne znači da smo mi razjedinjeni od drugih seljaka već samo realni. Ne tražimo kriha nad pogačom', kaže poljoprivrednik Dragutin Dukić. No, optužbe na ovakav stav su već stigle. Tomislav Pokrovac je rekao kako je i za vrijeme rata bilo petokolonaša, pa ih ima i sada.

>> VIDEO: Seljaci najavljuju najveći prosvjed do sada

>> Seljaci upozoravaju da ne znaju što ih čeka u EU

Pokrovac je s problemima upoznao i predsjednika Josipovića. U skladu sa svojim mogućnostima on je najavio pomoć. U ministarstvu pak tvrde da je način isplate ranije dogovoren i da se odvija u rokovima. 'U ovakvim gospodarskim prilikama poljoprivreda će dosegnuti četiri milijarde pa neka javnost da li ima osnove za sve to što se najavljuje. Prave poljoprivrednike ni nećete vidjeti u ovakvim akcijama, u ovakvim najavama pa čak bi se usudio reći politiziranjem jer vidite što rade i gdje odlaze', objašnjava glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Sutra se nastavlja nova runda pregovora seljaka s ministrom Čobankovićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene