Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mercedes E-klasa coupe

Ljepotan koji pristaje i damama i gospodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ovogodišnji autosalon u Ženevi Mercedes je pripremio tešku artiljeriju. Ekipa iz Stuttgarta na podiju Palexpa ne pokazuje samo potpuno novu E-klasu, već i dugo očekivanog nasljednika modela CLK – novu E-klasu coupe.

I premda će mnogi reći kako je riječ tek o varijaciji na temu nove E-klase, gdje su dva para vrata zamijenjena samo jednim, istina je ipak primjetno drugačija. Iako se Mercedes zasad ustručava od prezentiranja detaljnijih tehničkih podataka, magični broj koji se veže uz ime E-klase coupe jest 0,24.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi flagship BMW razmatra mogućnost lansiranja serije 9 Coupe? Slika nije dostupna Primjer sportske elegancje [VIDEO] Mercedes-Benz predstavio C klasu Coupe

Riječ je o koeficijentu aerodinamičkog otpora koji E-klasu kupe čini najučinkovitije dizajniranim komercijalnim automobilom na svijetu. Valja priznati kako novi model izgleda veoma seksi te kako su štutgartski dizajneri odradili odličan posao distancirajući je izgledom od limuzinske E-klase, tako da više sliči znatno luksuznijem CL-u.

Ovo se posebice očituje u bočnom profilu automobila gdje eleganciju krovne linije nadopunjuje izostavljanje B-nosača. Straga, pak, do izražaja posebice dolaze svjetlosni LED sklopovi, omotani oko rubova.

Ipak, seksi eksterijer nekako i ne ide ruku pod ruku s vrlo ozbiljno, da ne kažemo konzervativno, dizajniranom unutrašnjošću. Mercedesovi su se dizajneri odlučili za oštre linije komponenata kao i kod limuzine, premda su neki detalji - poput ventilacijskih otvora te naslona za ruku - redizajnirani kako bi više odgovarali duhu sportskog automobila.

Kako i doluje E-klasi, biti će nakrcana elektronskim pomagalima

Kako i dolikuje Mercedesu, E-klasa coupe biti će nakrcana elektronskim pomagalima od kojih posebice valja spomenuti sustav agilne kontrole ovjesa, novu generaciju PRE-safe sustava zaštite putnika u slučaju opasnosti od sudara, te Distronic PLUS adaptivni tempomat koji se koristi radarima smještenima u prednji branik za održavanje konstantne brzine.

Što se pogonske ergele tiče, ona je prebačena iz limuzinske E-klase pa će E350 pogoniti 3.5 Litreni 268 konja snažni V6 dok će snažniji E550 koristiti 5.5 litreni V8 sa 382 konja. Oba motora biti će uparena s Mercedesovim sedmerobrzinskim 7G-Tronic mjenjačima. Tu je i šest cilindarski 350 CDI ali i dva potpuno nova četverocilindrična motora – dizelaš i benzinac jednake snage od 204 konja.

E-klasa kupe u prodaji bi se trebala naći sredinom godine, a za očekivati je da će nas do kraja godine Mercedes iznenaditi i najbrutalnijom AMG-izvedbom.

U svakom slučaju, Mercedes je ponovo napravio kupe vrijedan divljenja. Ljepotan koji, kao rijetko koji automobil ove klase, dobro pristaje i damama i gospodi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene