Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava klubova

'Poziv na bojkot trgovina vukovarskih Srba je čin političkog idiota!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su klubovi danas podržali prijedlog da se Vladu obveže na provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, no oporba je vladajućima prigovorila što su odugovlačili s donošenjem odluke, a dio zastupnika nezadovoljan je i što Vladi nije propisan rok u kojem mora provjeriti potpise.

Vladimir Šeks (HDZ) podsjetio je da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara još u prosincu u Hrvatski sabor predao 650 tisuća prikupljanih potpisa.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk u Saboru Bauk: "SDP će predložiti izmjene Kaznenog zakona i brisanje lex AP" Andrej Plenković 16. Vlada RH Plenković nakon saborske podrške vladi poručio: "Napravit ćemo iskorak, pokušat ćemo uspostaviti dijalog s oporbom"

"Zašto se čekalo četiri mjeseca, za kojih su se dogodile mnoge neželjene pojave, vrlo ružna zbivanja koja su bacila ružnu sliku na Hrvatsku. Kruna te ružne slike, koja je nastala odugovlačenjem, je ono što je neki dan bilo na jednom portalu, gdje je jedan autor, a pitanje je - je li to stvarna osoba ili izmišljeno ime, pozvao na bojkot 35 građana srpske nacionalnosti iz Vukovara, koji su vlasnici trgovina i lokala", kazao je Šeks.

Objavu tog popisa smatra "činom ljudskog i političkog idiota ili provokatora".

"Nadamo se da će se utvrditi što je od toga istina, ali u bilo kojoj varijanti, to je pucanj, atentat na Hrvatsku, na dobre međunacionalne odnose, na visoke demokratske standarde u zaštiti ljudskih prava i nacionalnih manjina u Hrvatskoj", zaključio je.

Za odugovlačenje referendumske procedure odgovornim smatra predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića.

"On je stvarao klimu sa znamenitim izjavama da dok je on predsjednik Vlade nema referenduma, dok je on predsjednik Vlade nema što Ustavni sud raspravljati o svemu tome, da se to treba 'otepsti' u Saboru, da se potpisi trebaju zanemariti, jednostavno staviti pod tepih", ustvrdio je Šeks.

Smatra da je Milanović "trebao dati politički nalog" predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđi Grbinu, da sazove sjednicu na temu referenduma.

"Umjesto toga, kolega Grbin morao je četiri mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore", kazao je Šeks, dodajući da je Grbina "kao savjesan i odgovoran član, morao slušati naputke predsjednika stranke".

Milanović o referendumu o ćirilici: To je sramota i barbarsko ponašanje!

Grbin mu je uzvratio kako je, sukladno dogovoru, očekivao da se u današnjoj raspravi neće "spominjati ovi ili oni predsjednici".

"Mi u vladajućoj koaliciji preuzeli smo odgovornost i jedina naša krivnja bila je što smo provodili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i pristupni ugovor, odnosno europsku pravu stečevinu. Za to smo, priznajem, krivi i odgovornost oporbe bila je ukazati gdje smo u krivu, a ne u nedjelju potpisivati jedno, a u ponedjeljak govoriti drugo", poručio je Grbin.

Laburist Dragutin Lesar nezadovoljan je što Hrvatski sabor odmah ne zatraži i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, a sumnja u najave vladajućih da će pitanje poslati na ocjenu Ustavnom sudu u drugoj fazi referendumske procedure.

"Jeste li doista sigurni da će vladajuća većina pitanje poslati Ustavnom sudu tada, ako to nije bila spremna učiniti u protekla četiri mjeseca? Bojim se da će doći prijedlog zaključka da će Sabor odbiti raspisivanje referenduma jer je pitanje protuustavno", rekao je Lesar.

Podsjetio je da su u Saboru i javnosti iznesene ozbiljne sumnje u ustavnost predloženog pitanja, a da nitko nije izrazio sumnju u broj prikupljenih potpisa.

Uvjeren je da se o referendumskoj inicijativi danas raspravlja "isključivo zbog samovolje premijera" te da se "nudi polovično rješenje".

Smatra i da bi Sabor morao utvrditi apsolutni broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma na inicijativu građana.

"Je li moguće da Sabor ne zna koliko je to potpisa? Ako Sabor to ne zna, kako će onda znati odbor ili grupa građana koji prikupljaju potpise", upitao je Lesar, podsjetivši da Hrvatska ima popis i registar birača, s različitim brojem upisanih.

Na prozivke na račun premijera Milanovića osvrnuo se i SDSS-ov Milorad Pupovac.

"Više je bilo šefova koji su podržavali 'stožersku atmosferu' u Hrvatskoj pod firmom demokracije, i šefova na Prisavlju i šefova na Markovom trgu i sentimentalnih šefova prema demokratskim slobodama izražavanja na drugim brdima. Moguće je da naš premijer nije uvijek najbolje izvodio ono što je smatrao opravdanom politikom, ali je li on baš bio jedini koji je kreirao atmosferu u zemlji, je li on baš bio jedini koji je posezao za nasiljem u ovoj zemlji i koji je izvikivao anticivilizacijske, antićirilične i antisrpske poruke", upitao je Pupovac.

Ustvrdio je da su se takve poruke "čule s najviših mjesta, s oltara jedne crkve", dodavši da je ćirilica "zadnja stvar kojom bi se trebali baviti u zemlji koja je svakim danom sve gladnija".

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić pripadnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zamjera što nose crne majice.

"Ova zemlja ima svoju zastavu s bojama na toj zastavi. Moje pitanje je bilo - zašto ste vi gospodo iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u crnim majicama. Na to nije bilo odgovora", rekao je Hodžić.

Josip Salapić (HDSSB) podsjetio je da je od rujna u saborskoj proceduri prijedlog zaključaka 52 oporbena zastupnika koji su tražili raspravu o stanju u Vukovaru.

"Da smo na vrijeme otvorili ovu temu, ne bi bilo potrebe za prikupljanje potpisa i političko natezanje svih ovih mjeseci oko jednog jednostavnog pitanja", ocijenio je Salapić.

I Jadranka Kosor smatra da je Sabor referendumsku proceduru trebao pokrenuti još u veljači, a da je danas na redu trebala biti sama odluka o raspisivanju referenduma.

Založila se da se Vladu obveže da prikupljene potpise provjeri u roku od dva mjeseca.

O inicijativi da se raspiše referendum na kojem bi hrvatski građani odlučili žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina utvrdi da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva, Sabor je raspravljao bez prethodne najave, a ta je točka na dnevni red uvrštena i odmah raspravljena nakon podnevne stanke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene