Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažno zatreslo susjede

Seizmolog o potresu u BiH: "Mi smo procijenili magnitudu na 5.1, ove smanjene vrijednosti bojim se da nisu točne"

Aktualno Galerija Razgovor sa seizmologom - 1 Razgovor sa seizmologom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razgovor sa seizmologom - 2 Razgovor sa seizmologom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razgovor sa seizmologom - 3 Razgovor sa seizmologom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Razgovor sa seizmologom - 4 Galerija 1/4 >>
U Bosni i Hercegovini zbrajaju se štete nakon potresa, koji je epicentar imao 10 kilometara od Zenice. Magnitude 4,7 potres se osjetio i u dijelovima Hrvatske.

Potres pokraj Zenice pomno se analizirao i u Hrvatskoj seizmološkoj službi.

"To je potres koji je vrlo snažan. Znači mi smo procijenili magnitudu na 5.1 prema Richteru. Ove smanjene vrijednosti bojim se da nisu točne. Po kontaktima i s kolegama iz Banja Luke i s kolegama iz Albanije i okolice, svugdje su procijene između 5,1 i 5,2", poručio je Tomislav Fiket, seizmolog. Bio je to potres koji se osjetio na poprilično širokom području.

Pročitajte i ovo Svijet ušao u 2024. - 3 Dočeci Svijet se natječe u veličini vatrometa, a jedna Hrvatica dvaput će dočekati Novu godinu: "Osjećaj je nevjerojatan"

"Jednostavno, jači potresi se osjete na širem području naročito na višim katovima zgrada jer se oni naravno više zaljuljaju usred tih valova tako da to nije ništa neobično", objasnio je Fiket. 

Kako navode stručnjaci, ovaj potres donekle je povezan sa seizmičkom aktivnošću na našem području u Hrvatskoj.

"Znači Afrička ploča se podvlači pod Euroazijsku ploču gdje i naša Jadranska mikroploča, tako da u tom smislu svakako da, radi se o istim pločama i na taj način je povezano jer se radi o globalnom gibanju koje je karakteristično za ovo područje, međutim da je potres direktno vezan uz neke potrese na našem području, nije", napomenuo je seizmolog. 

Pročitajte i ovo Potres u BiH Jutro nakon snažnog potresa VIDEO Četvero ozlijeđenih u potresu u BiH: Oštećene brojne kuće, uništeni krovovi, brojni građani noć proveli na otvorenom

Nažalost, kako navodi Fiket, poslije ovakvog potresa očekuju se naknadna podrtavanja. 

"Pa ovakav potres bi u principu trebao imati naknadna podrhtavanja. Ono što malo je neobično je što ih nema puno, znači ima naknadnih podrhtavanja, ali vrlo malo i vrlo su slaba. To može značiti da se u ovom slučaju neće dogoditi mnoštvo naknadnih potresa, a s druge strane može značiti možda i da može biti još potresa. Tako da to je uvijek riskantno i teško je na osnovu toga neke konkretne savjete davati", zaključio je seizmolog.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene