Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTIVNO PODRUČJE

Seizmolog o potresu u BiH i je li Hrvatska u opasnosti: ''Imali smo sreću...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres magnitude 6,1 stupnjeva Richtera pogodio je područje Hercegovine kasno navečer u petak i osjetio se u nekoliko zemalja. Trebamo li strahovati od novih potresa u Hrvatskoj i jesu li ovakva podrhtavanja očekivana na području BiH, za DNEVNIK.hr objasnio je seizmolog Krešimir Kuk.

Nakon razornog potresa jakosti 6,1 koji se dogodio 45 kilometara sjeverno od Dubrovnika, Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je tijekom noći nekoliko potresa od kojih su dva bila jakosti 4,3, a četiri jakosti 3,0 do 3,9. 

U Hrvatskoj od potresa ne trebamo strahovati ništa više niti manje nego do sada, kazao je za DNEVNIK.hr seizmolog Krešimir Kuk.

"Ovo je epicentralno područje uz Hrvatsku. Na svu sreću epicentar glavnog potresa bio je u slabo naseljenom području, a efekti potresa nisu bili toliko izraženi kao u petrinjskom potresu pa nije bilo toliko žrtava ni štete", kazao je Kuk i dodao kako na efekte potresa utječe više faktora poput dubine epicentra i vrste tla.

Istaknuo je i da su potresi ovakve jakosti očekivani na području BiH te dodao da rasjedi nisu povezani s onima u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Što učiniti u slučaju potresa? SAVJETI ANIMACIJA Što učiniti u slučaju potresa?

"Nije iznenađenje. BiH je seizmički vrlo aktivno područje. Bila je duži period bez jačih potresa i ovo ne doživljavamo kao neki iznenađujući događaj. 2019. godine na istom epicentralnom području bio je potres 5,5 po Richteru", objasnio je Kuk.

Pitali smo ga i kako je nastala razlika u magnitudi potresa koju javljaju hrvatske i bosanskohercegovačke službe.

"Magnituda se direktno čita iz seizmografa, mi imamo dovoljno instrumenata za takve potrese da bismo dobro definirali magnitudu. Ima nekoliko vrsta magnituda, mi koristimo lokalnu i ljudi su navikli da izražavamo u lokalnoj magnitudi. Ne bih komentirao njihovu preciznost i mjerenje", kazao je Kuk te dodao kako BiH raspolaže s manje instrumenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "malo je turbulentno" VIDEO "Opa! Uuuu ovom trenutku događa se zemljotres": Potres prekinuo voditeljicu usred Dnevnika, pogledajte njezinu reakciju.

Podsjetimo, u sinoćnjem potresu život je izgubila Elmira Sefo (1994) iz Stoca na čiju se kuću obrušila stijena. Njezina obitelj je lakše ozlijeđena. Materijalna šteta u BiH još se zbraja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene