Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Dnevnika Nove TV

Zemlja znanja: 'Učitelj je taj koji važe što je bitno, a što je nebitno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se odrasli ne mogu dogovoriti što će, kako i na čemu učiti naša djeca, stanje u školama 'da nije žalosno, bilo bi smiješno'.

U našoj rubrici zemlja znanja pokazat ćemo vam kako učenici sve manje znaju osnove pravopisa. Prvi i četvrti razred - u istoj učionici područne planinske škole u Noršić selu. Na granici sa Slovenijom, u malenom selu kraj Bregane, u školu ide samo 13 učenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

15 kilometara udaljeno od Noršić sela nalazi se OŠ Milana Langa Bregana. U njoj ima 500-njak učenika. Gošća s ekipom Dnevnika Nove TV bila je Tea Žakula, koja predaje na fakultetu strojarstva i brodogradnje. Doktorirala je na američkom MIT-u, a u osnovnoškolske klupe Teu smo vratili na sat biologije.

'Ja bi želio bi učiti više o virusima da saznam kako mogu znati je li mi se nešto dogodilo, a da imam virus', rekao je učenik Luka.

'Ova količina informacija je nevjerojatna, ali ne znam koliko potiče ljude da žele saznati nešto više o toj tematici', kaže Tea.

'Ako je i previše pojmova u nekom sadržaju učitelj je taj koji važe što je bitno što je nebitno', objasnio je nastavnik biologije.

S mobitelima i internetom - gramatika i rukopis gube bitku. Najbolje se to vidi kada učenici internetsko dopisivanje ispišu na školskoj ploči. A iz povijesti - problemi zbog stotina datuma koji se uče napamet.

'Do današnjeg dana stalno novo učim, imala sam više od 100 predmeta u životu do sada, ali meni je povijest i dalje ostala kao najteži predmet', kazala je Tea.

'Moderna, secesija, impresionizam... mislim da dijete od 13 godina apsolutno nikako ne može niti zapamtiti, a kamo li ih razumjeti', rekla je Sanja Rapljenović, učiteljica povijesti i geografije.

Najteže je primijeniti matematičke formule u svakodnevnom životu. Po tome su hrvatski učenici na europskom dnu. Zato smo sedmašima zadali površinu poda kupaonice, površinu kade i dimenzije pločice. I postavili zadatak- koliko komada pločica treba da bi pokrili pod u vašoj kupaonici?

Zadatak nitko nije riješio. Učenje samo zbog ocjene, s malo razumijevanja - puno je posla i oko boljeg obrazovanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene