444980
444980
444980
444980
444980

AKO STE ZAPELI U KOLONI NA CESTI Ovih sedam stvari morate znati

  • , 30.07.2016., 09:04
  • Autor:
  • komentara

Ukoliko danas putujete prema Jadranu, velika je vjerojatnost da ćete negdje zapeti u koloni.

 
 
 
 
Gužve i vrućina na cesti, arhiva (Foto: Pixell)
Gužve i vrućina na cesti, arhiva (Foto: Pixell)

Gužve na hrvatskim cestama krenule su već od ranog jutra. Najavljene su i visoke temperature - od 32 stupnja u kontinentalnoj Hrvatskoj pa do 34 stupnja na moru, što će samo dodatno otežati situaciju onima čije bi se putovanje na željeno odredište moglo odužiti nekoliko sati.
Ukoliko ste danas krenuli na put prema Jadranu, ovo je sedam stvari koje bi vam mogle olakšati putovanje:

1. Natočite auto i pazite da imate dovoljno benzina. S obzirom na vrućinu i pojačan rad klima uređaja u automobilu, i potrošnja goriva će biti veća. Nemojte se dovoditi u situaciju da s rezervom stojite u koloni, kilometrima udaljeni od najbliže benzinske postaje.

2. Budite smireni. Krenuli ste na put i sad je gotovo. Niste jedini koji stoji u koloni i koji će zbog gužve putovati usporeno. Ponavljajte da je to sam privremena situacija. Psiholozi savjetuju da je dobro ako se u takvoj situaciji osjećate korisno pa podijelite prometne informacije s drugima putem interneta ili radija.

3. Ugasite automobil ako vam je jasno da ćete duže stajati na mjestu. Ako vam klima, svjetla ili radio ipak rade, a motor je ugašen, pazite na akumulator.

4. U dugoj i napornoj vožnji, a osobito ako ste zapeli u koloni, dobro je izaći iz automobila i protegnuti noge. Ipak, pazite ako šećete po zaustavnoj traci. Isto tako, s obzirom na vrućinu i unošenje velikih količina tekućine, pripremite se da ćete možda morati obaviti malu nuždu negdje po putu. Dobro je stoga imati praznu plastičnu bocu, ručnik za zakloniti se i sl...

5. Ukoliko putujete s djecom, pobrinite se da im bude zabavno i da budu okupirana s čime god - knjigom, igricama na mobitelu ili tabletu (iako trebate paziti da vam mobitel ne ostane bez baterije), možete pjevati, pričati... Uglavnom, djeca ne bi trebala osjetiti vašu nervozu zbog dugog stajanja u koloni jer ako ona postanu nervozna onda će putovanje biti još daleko napornije i teže.

6. Ponesite dovoljno tekućine i hrane. Brza hrana dat će vam energiju, ali će ona isto tako brzo 'izgorjeti' pa se možete osjećati umorno i bez energije nakon kratkog vremena. Najbolje je imati voće poput banana i jabuka te krekeri i orašasti plodovi koji su puni vlakana i minerala, dok se sir zbog visokih temperatura ne preporuča.

7. Budite informirani
. Slušajte vijesti na radiju, pratite stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr, a tu su i besplatni info telefoni 0800 0422 ili 0800 0111.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se