Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta za šećerane

Šećerna repa 'zarobljena' u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanja šećerne repe u punom je jeku, ali nikada s toliko problema kao ove godine. Suša nije zaobišla jednu od rijetkih kultura koju šećerane dobro plaćaju.

Zbog jeftinije proizvodnje domaće šećerane uložile su novac u otkup repe i u susjednoj Srbiji. No, tu repu teško da će vidjeti jer je Srbija zbog suše zabranila izvoz. Stroj radi, ali iz zemlje ne izvlači puno repe.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..." Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija

Veću zaradu trebale su ostvariti i hrvatske šećerane koje su uložile u repu u Srbiji. U susjednoj zemlji proizvodnja je jeftinija, ali jeftinu robu sada ne mogu uvesti u Hrvatsku. Odluka o zabrani izvoza bila je iznuđena drastičnom sušom koja je pogodila ne samo Srbiju, već i cijelu regiju. Ministarstvo poljoprivrede Srbije ozbiljno razmatra zahtjeve hrvatskih tvrtki da se izvoz odobri, posebno kod onih tvrtki koje su robu platile unaprijed.

>> Jakovina: Najveći izazovi i najveći problemi su u stočarskom sektoru

Srbija razmatra, a hrvatske tvrtke zbrajaju štete. One bi mogle dosegnuti i 20 milijuna kuna. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina vjeruje da do toga neće doći. 'Poduzimamo sve da bi tu proizvodnju koja je ugovorena, koja je plaćena, izuzeli od uredbe o zabrani izvoza u ostale zemlje iz Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo imati pozitivna rješenja za ovaj problem', rekao je Jakovina. Ako repa ipak ostane u Srbiji, na hrvatskom tržištu šećera će biti dovoljno. Na šećeranama ostaje odluka hoće li sljedeće godine više repe sijati u Hrvatskoj i na taj način izbjeći probleme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene