Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP uputio žalbu Ustavnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas Ustavnom sudu uputio žalbu protiv rješenja Državnog izbornog povjerenstva kojim je odbijen prigovor te stranke na odluku izbornog povjerenstva 5. izborne jedinice, izvijestio je SDP.

Tom se odlukom poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 1 u Negoslavcima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor samo za kandidate srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klarisa Zagorec: Strahujem za suprugov život Slika nije dostupna DIP je žalbu SDP-a uputio Ustavnom sudu

SDP traži poništenje cjelokupnog glasovanja na istom biračkom mjestu, dakle, i za izbornu listu 5. izborne jedinice. Žalbu je potpisao predsjednik SDP-a Zoran Milanović, navodi se u priopćenju SDP-a.

Inače, na tom je biračkom mjestu DIP poništio izbore samo za srpsku nacionalnu manjinu, a ne i za stranačke liste u 5. izbornoj jedinici, jer je utvrđeno da je za kandidata srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici glasovalo 187 birača, a u kutiji je bilo 188 listića.

Rješenje o ponavljanju glasovanja na tom biračkom mjestu samo za pripadnike srpske nacionalne manjine zakonito je jer u radu toga biračkog odbora, osim u odnosu na izbor zastupnika u 12. izbornoj jedinici, nisu utvrđene druge nepravilnosti, naveo je DIP odbijajući SDP-ov prigovor u vezi s ponavljanjem izbora u Negoslavcima. Izbori u svakoj izbornoj jedinici su samostalni i zato moguća pogreška
biračkog odbora u jednoj izbornoj jedinici nema nikakva pravnog utjecaja na izborne rezultate u drugoj izbornoj jedinici (u ovom slučaju 5.), koji su, utvrđeno je, zakonito provedeni, istaknuo je DIP.

Mogućnost da birači biraju hoće li glasovati za kandidata manjine ili za stranačku listu postojala je samo 25. studenoga. Nakon što su ti izbori za izborne liste 5. izborne jedinice zakonito provedeni i završeni, više nema zakonske osnove da pripadnici nacionalne manjine optiraju za glasovanje za izborne liste, navodi DIP. Na ponovljenim
izborima na biračkom mjestu br. 1 u Negoslavcima moći će glasovati samo pripadnici srpske nacionalne manjine koji su 25. studenoga pristupili izborima i glasovali za srpsku nacionalnu manjinu i birači te manjine koji tada nisu pristupili izborima, naveo je DIP.

SDP u danas upućenoj žalbi Ustavnom sudu, uz ostalo, navodi da rezultati postignuti na tom biračkom mjestu moraju biti poništeni u cijelosti, prema izričitoj odredbi članka 73. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zbog vrste povrede koja je učinjena (višak glasačkih listića), ali i zato što rezultati na tom biračkome mjestu kao cjelini, s obzirom na ukupni rezultat u 5. izbornoj jedinici, mogu utjecati na rezultate izbora.

SDP smatra da je izborno povjerenstvo 5. izborne jedinice moralo poništiti glasovanje na tom biračkom mjestu, raspustiti birački odbor, imenovati novi birački odbor i odrediti ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu za 9. prosinca 2007.

SDP u žalbi, uz ostalo, ocjenjuje da se time što će na ponovljenim izborima na tom biračkom mjestu imati pravo glasovati samo pripadnici srpske nacionalne manjine koji su pristupili izborima 25. studenoga 2007. i oni koji nisu pristupili izborima, te glasovati samo za listu srpske nacionalne manjine, a ne i za listu 5. izborne jedinice, isključuje pravo pripadnicima srpske nacionalne manjine da optiraju kod glasanja za jednu od lista.

Izborno pravo je neotuđivo i nije vremenski ograničeno, ocjenjuje SDP, koji smatra i da se odlukom DIP-a "ozbiljno dovodi u pitanje ostvarivanje prava zajamčenih Ustavom i zakonom".

SDP je u žalbi, uz ostalo, napisao i da u odnosu na sada spornu situaciju postoji i presedan u dosadašnjoj praksi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene