Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na izbor Culej

SDP o kurikularnoj reformi: "Izgubili smo najmanje četiri generacije učenika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neven Budak se ispred SDP-a na održanoj pressici na Iblerovom trgu osvrnuo na izbor nove voditeljice kurikularne reforme, Jasminke Buljan Culej te daljnjoj provedbi iste.

Budak je na početku pressice spomenuo i pressicu iz Ministarstva obrazovanja te istaknuo da nitko tamo nije znao niti kako se strategija obrazovanja zove te da nisu niti kako treba upoznati s tim dokumentom.

Pročitajte i ovo Boris Jokić, analitičar "Birači su sluđeni" Jokić: "DP-ova politika ima logiku tržnice. Pa tko je tu lud? Postoji samo jedno rješenje, sve drugo je čista prevara!" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Doveo je u pitanje i imenovanje voditeljice i članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme te istaknuo netransparentnost istog.

Osvrnuo se i na izjavu ministra Pave Barišića o tome da je novi natječaj za izbor članova ERS-a bio bolje proveden nego onaj u vrijeme SDP-ove Vlade. Zaključio je da to nije bio slučaj, jer se i sam prijavio za člana ERS-a te da nije ostvario pravo žalbe niti dobio odgovor iz Ministarstva.

Doveo je u pitanje i kompetencije Jasminke Buljan Culej, nasuprot bivšeg voditelja ERS-a Borisa Jokića.

Budak je istaknuo da u ERS nije odabrano još pet članova, od ukupno 12.

Nejasni kriteriji

Doveo je u pitanje i to na temelju čega su odabrani članovi ERS-a, jer kriteriji nisu bili jasni.

"Mislim da se tu ne radi niti o kakvom transparentnom postupku i stručnim kriterijima, već o izboru podobnih kandidata", istaknuo je Budak.

Naglasio je da su barem dva člana ERS-a članovi HDZ-a.

Ponovno je doveo u pitanje stručnost Culej, kao biologinje po struci, s nedostatkom iskustva na području obrazovanja. Smatra da ona ne razlikuje program od kurikuluma. Osvrnuo se i na izjavu Culej da su hrvatski školarci najsretniji u Europi te naglasio da je to samo jedna čestica istraživanja i da se ona ne može koristiti samostalno kao dokaz za njezinu tvrdnju.

Sazivanje sastanka ERS-a za idući ponedjeljak, Budak smatra nemogućim, jer fali gotovo pola članova tog tijela (ranije navedenih pet).

Što se može napraviti?

Budak je pokušao pojasniti što se, u političkom smislu, može napraviti na razini vladajućih, ali i oporbe.

Vlada bi trebala promijeniti ministra i započeti taj posao iznova, jer je bolje izgubiti još dva mjeseca ali započeti na ispravan način s radom.

Što se tiče SDP-a, na lokalnoj razini mogu povećati izdvajanja iz lokalnog proračuna i osigurati da izbor ravnatelja bude depolitiziran i da na ta mjesta dolaze doista najbolji. Mogu potaknuti da se iskoristi maksimalni potencijal škola. Spomenuo je i da treba raditi na izgradnji učeničkih domova, kao i da treba privući stručni kadar u lokalne sredine.

"Culej je politički izbor, Jokić nije bio"

Novinari su Budaku postavili pitanje li realno očekivati da se išta pokrene prije akademske godine 2018/19, obzirom na trenutno stanje.

"Prvo se mora popuniti ERS, a nakon toga će se raspisati natječaj za popunjavanje stručnih radnih skupina po predmetima, a to su stotine ljudi. To je dugotrajan proces. Ako će to biti jedina njihova zadaća, to bi moglo biti gotovo u siječnju 2018. Ako će se konačana strategija davati na recenziju, onda nema šanse da se sve to provede u 2018. godini", smatra Budak.

"Pretpostavljam da smo dosad izgubili barem četiri generacije učenika. Realnije je 2019/20. godina", dodaje.

Na direktno pitanje novinara smatra li izbor Culej političkim, Budak jasno odgovara.

"Da", kaže.

Na pitanje je li Jokićevo imenovanje bilo istovjetno, jer je Milanović rekao da je on bio njegov osobni odabir, Budak odgovara drugačije.

"Ne. Natječaj je bio raspisan kao što je i sad bio raspisan natječaj. Tad se javio samo Boris Jokić, a mogao se prijaviti bilo tko", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene