448988
448988
448988
448988
448988

OBJAVILI IZVJEŠĆA Evo koliko je na kampanju potrošio SDP

  • , 04.09.2016., 19:25
  • Autor:
  • komentara

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) u proteklih je mjesec dana na izbornu promidžbu potrošila oko 6, 4 milijuna kuna, pokazuju objavljena izvješća koalicije, HDZ to još nije učinio, no predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naveo je kako je njegova stranka do sada na kampanju potrošila osjetno manje, 2, 9 milijuna kuna.

 
 
 
 
Zoran Milanović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Zoran Milanović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Spomenuti iznos od 6, 4 milijuna kuna odnosi se na troškove Narodne koalicije u svih deset izbornih jedinica, u razdoblju od 1. kolovoza do 3. rujna. Koalicija je najviše 'uložila' u promidžbu u 10. i 3. izbornoj jedinici, gotovo 800.000, odnosno 786.000 kuna, najmanje u 6. jedinici 531.000 kuna.

Koalicija je od donatora u istom razdoblju dobila 108.000 kuna, glavninu su donirala dva zastupnika: SDP-ov Vedran Babić (10.000 kuna) i HNS-ov Milorad Batinić (30.000 kuna) te HNS-ov varaždinski župan Predrag Štromar (30.000 kuna).

Osim HDZ-a, ni Most NL još nije javno objavio svoja privremena financijska izvješća, zakonski za to imaju vremena do ponedjeljka, 5. rujna do ponoći.

Ipak, predsjednik Mosta Božo Petrov najavio je u subotu kako će Most za kampanju potrošiti dva milijuna kuna te da za to neće prihvatiti nikakve donacije.

 

Poznati i troškovi HDSSB-a i Konzervativaca

Privremena financijska izvješća o troškovima i donacijama objavila je koalicija HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) koja na izbore izlazi u dvije slavonske jedinice.

Koalicija je od donatora, od 9. do 31. kolovoza, dobila 323.000 kuna. Po deset tisuća kuna na račun za financiranje kampanje uplatili su gotovo svi viđeniji HDSSB-ovci, Branimir Glavaš, Dragan Vulin, Josip Salapić, Krešimir Bubalo, Vladimir Šišljagić…a sa 30.000 kuna kampanju je pomogla Ruža Tomašić, predsjednica HKS-a.

Koalicija navodi da u 4. izbornoj jedinici nije imala promidžbenih troškova, a da u 5. iznose oko 4.600 kuna.

Među prvima, svoja su financija izvješća objavili IDS i Međimurski demokratski savez.

IDS je do početka rujna na kampanju potrošio oko 360.000 kuna, od donatora dobio 11. 000 kuna. Svega 2.600 kuna iznose donacije MDS-u , troškovi su još skromniji, 1.100 kuna.

Zaključno sa subotom, 3. rujna svi sudionici prijevremenih parlamentarnih izbora morali su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti privremena izvješća o donatorima te sredstvima potrošenim na izbornu promidžbu. Izvješća moraju i javno objaviti na svojim web stranicama ili u dnevnom tisku, najkasnije u ponedjeljak, 5. rujna do ponoći.

Cjeloviti financijski izvještaj o financiranju kampanje moraju DIP-u dostaviti u roku 30 dana od izbora, zaključno do 11. listopada.

Novčane donacije za kampanju stranke, koalicije i kandidati mogu prikupljati isključivo na posebne račune i to najkasnije do završetka kampanje, dakle do ponoći, 9. rujna.

Ukupni im troškovi po jednoj izbornoj jedinici ne smiju prijeći 1, 5 milijuna kuna. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se