Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatizacija

SDP i HDZ oprezni oko privatizacije Zagrebačkog holdinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački SDP i HDZ nisu protiv najavljenog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga, ali su vrlo oprezni kada je riječ o mogućoj privatizaciji pojedinih podružnica jer se boje da bi nakraju mogli ispaštati građani.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako je restruktiranje Zagrebačkog holdinga nužno, ali s privatizacijom treba biti oprezan.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

'Nismo bili zadovoljni dosadašnjim tempom i dinamikom restrukturiranja, od početka formiranja Zagrebačkog holdinga mnoge su stvari na krivim temeljima, ali s privatizacijom treba oprezno', rekao je Bernardić.

Upozorio je kako su europska iskustva s privatizacijom komunalnih tvrtki uglavnom negativna. Zagreb treba osigurati efikasnije funkcioniranje gradskih poduzeća, a da komunalna usluga ne izgubi na kvaliteti i da ne bude skuplja za građane, što se dogodilo u mnogim europskim metropolama, kaže Bernardić.

Što se tiče trgovačkih društava u vlasništvu grada, poput AGM-a, ona trebaju biti konkurentna na tržištu, a stvar je političke odluke i manire dobrog gospodara želi li grad te tvrtke imati u svojem vlasništvu ili ne.

'Najosjetljivije je pitanje tvrtki koje su monopolisti, komunalnih tvrtki tipa Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje i ZET-a jer se privatizacija sličnih tvrtki u Europi nije pokazala kao dobro rješenje', istaknuo je Bernardić.

>> Vlada na jesen kreće u prodaju imovine: HPB, CA, CO, monetizacija autocesta

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić najavio je da će njegova stranka tražiti cjeloviti plan restrukturiranja Holdinga, kako bi vidjeli u kojem smjeru ide privatizacija, da se ne bi 'svakoga dana dodavale nove podružnice s prijedlogom za privatizaciju'.

'Nismo za to da podružnice koje se bave komunalnom djelatnošću idu u privatizaciju jer na taj način može biti upitna kvaliteta usluge koju će pružati, a o podružnicama koje posluju na tržišnoj osnovi treba razgovarati kako bi i na koji način bile privatizirane', izjavio je Mikulić.

Podsjetio je na iskustva Muenchena i Budimpešte, gdje su prvo privatizirali komunalna poduzeća, a poslije otkupljivali njihove udjele i vraćali ih u gradsko vlasništvo. Nema niti jedne zemlje u okruženju koja je privatizirala tvrtku poput Čistoće, rekao je Mikulić.

Iz Gradske uprave najavljeno je da će više podružnica Zagrebačkog holdinga biti pretvoreno u trgovačka društva, a prethodnu suglasnost na pokretanje tog postupka trebala bi, na sjednici u petak, 30. kolovoza, dati zagrebačka Gradska skupština.

AGM, Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Tržnice, Vodoopskrba i odvodnja i Zrinjevac, na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića trebale bi biti pretvorene u trgovačka društva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene