Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP,HSP i HSS: Nova odgoda ZERP-a protiv nacionalnih interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni HSP, SDP i HSS danas su u Saboru optužili Vladu da odgodom primjene ZERP za članice EU ugrožava nacionalne interese u zaštiti Jadrana i ribara, što u HDZ-u odbacuju i pozivaju na prihvaćanje Vladina prijedloga kako se ne bi naškodilo dinamici pristupanja EU.

Najžešći u kritikama na račun Vlade bili su 'pravaši', koji su HDZ i Vladu prozivali da novim i na međunarodnom pravu neutemeljenim popuštanjem Italiji i Sloveniji otvaraju mogućnosti za nove ucjene prema Hrvatskoj do njezina ulaska u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sabor sutra o ZERP-u Slika nije dostupna Slovenija opovrgla da s Hrvatskom razgovara o ZERP-u

"Onoga dana kada ste pristali da nam Italija i Slovenija propisuju što moramo činiti oko zaštite Jadrana zabili ste Hrvatskoj nož u leđa", poručio je HDZ-ovcima Tonči Tadić (HSP), uvjeren da bi jedino proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, posebno njegovog ekološkog dijela, moglo zaštititi Jadran i ribare.

Istaknuo je da Hrvatska, što se tiče ekološke zaštite svoga dijela mora, ne mora tražiti dopuštenje EU, jer to ne spada u pravnu stečevinu Unije, ocijenivši da Vlada novom odgodom, koju naziva "šlamperajem", odriče Hrvatskoj državni suverenitet.

Željko Pecek (HSS) prozvao je HDZ da je 2003., dok je bio u oporbi, tadašnju Odluku o proglašenju ZERP-a nazivao "čudnovatim kljunašem", da je tada zagovarao gospodarski pojas, a da danas javnost neutemeljeno plaši suspenzijom pregovora s EU.

"Taj kljunaš još je uvijek rijetka životinja koju smo smjestili u
politički cirkus i izvježbali da bude akrobat i izdrži sve političke
egzibicije unutar zadnjih nekoliko dana i tjedana, da bude klaun jer kako ovo radimo u najmanju je ruku smiješno", rekao je Pecek.

Odbacio je teze da bi Hrvatska, aktivira li ZERP odmah, u pitanje dovela dinamiku pristupanja EU, ocijenivši da bi tada postala još poželjnija u europskom okruženju te bi, smatra, još više primakla datum priključenja Uniji.

Da se ZERP treba proglasiti odmah smatraju i u SDP-u, koji, kao i većina oporbenjaka, podsjećaju na govor čelnika HDZ-a iz 2003. kada su zagovarali isključivi gospodarski pojas i isticali da Hrvatska ne smije pristati na ucjene iz EU, a da su sve to 'pregazili' odgodama primjene ZERP-a, onom iz 2004. i ovom koju sada predlažu.

"Vlada i HDZ izveli su trostruki salto, ali su ga tehnički i stilski
tako loše izveli da su leđima udarili u vodu i preplašili i ribu i
ribare", kazao je Neven Mimica (SDP).

Oporbene optužbe je u ime HDZ-a odbacio Luka Bebić, istaknuvši da bi svako žurno aktiviranje ZERP-a moglo za posljedicu imati to da Italija i Slovenija uspore dinamiku pristupanja Hrvatske EU, pa i pravno neutemeljenim razlozima, ne samo pitanjima o ZERP-u.

"Godinu dana i nije neki dug period da bi se nešto dramatično promijenilo", poručio je Bebić, rekavši i da će se vrijeme do
aktiviranja ZERP-a iskoristiti za jačanje ribarske flote te drugih mehanizama za provedbu tog pojasa.

Vladin prijedlog da se ZERP na članice EU počne primjenjivati najkasnije do početka 2008. podržali su u HNS-u, a Dragutin Lesar je ustvrdio da je ZERP, zbog korištenja u predizborne svrhe, "od čudnovatog kljunaša došao do očerupane kokoši".

Upozorio je da od proglašenja ZERP-a u listopadu 2003. ništa nije učinjeno kako bi se on i provodio. "Obalna straža ne bi mogla zaštiti ZERP ni kada bi poslala oba svoja skutera i balon koji im je poklonio Red Bull", rekao je Lesar, odbacivši tumačenja da HNS-ova potpora Vladinom prijedlogu znači i da HNS podupire Vladu.

HNS-ov prijedlog da Sabor obveže Vladu da rebalansom proračuna za 2007. osigura dodatna sredstva za obalnu stražu, obnovu ribarske flote, gradnju veletržnica i ribarskih luka, načelno su podržali u HDZ-u, u čije je ime Luka Bebić rekao kako vjeruje da će to Vlada, u skladu s mogućnostima, i učiniti.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izvijestio je da Vlada nije zadovoljna dinamikom izgradnje infrastrukture, koja, kaže, uvelike ovisi o suradnji jedinica lokalne i područne samouprave, istaknuvši da je Vlada u proračunu u tu svrhu spremna osigurati i dodatni novac, ali da odluku o rebalansu donosi Sabor.

Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je tvrdnje da je Vlada tajila zapisnik s trojnog sastanka iz 2004. u kojemu stoji da Hrvatska neće jednostrano aktivirati ZERP, kao i oporbene tvrdnje da Vlada odgađa ZERP zbog pritisaka iz EU.

Vladin prijedlog podržat će i Klub regionalnih stranaka i Klub SDSS-a, HSLS uz potporu najavljuje amandman da se ZERP aktivira 1. srpnja 2007., a Damir Kajin je najavio suzdržanost IDS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene