Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo poglavlje

Savjeti lidera u svjetskom obrazovanju za maturante - Prihvatite izazove, skupljajte iskustva, ne bojte se neuspjeha...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro maturanti zatvaraju jedno poglavlje svog života i svaki im je savjet dobrodošao.

Mnogi od maturanata posebno se ovih dana fokusiraju na uspjeh - što on znači, kako do željenog posla ili željenog fakulteta. U razgovoru za Dnevnik.hr, nekoliko predavača s ovogodišnjeg WindDaysa čija su predavanja bila vezana za obrazovanje, savjetovalo je maturantima kako da prihvate sljedeće poglavlje svog života ne bi li što bezbolnije došli do željenog uspjeha.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži Norijada u Zagrebu posljednji dani Zbog norijade će privremeno biti obustavljen promet: Pogledajte koje ulice je bolje izbjegavati

Graham Brown-Martin, osnivač globalne platforme zagovaratelja obrazovanja, digitalnih medija i tehnologije, koji je u travnju gostovao u Hrvatskoj na okupljanju WinDaysa te održao predavanje na temu poboljšanja edukacije u školama, u razgovoru za Dnevnik.hr dao je nekoliko savjeta maturantima koji ulaze u svijet odraslih. Kako do uspjeha, kako postati sposobna i dobra osoba - Graham je pokušao sročiti u nekoliko rečenica:

'Što se tiče savjeta za uspjeh - pokušajte razumjeti sebe koliko god više možete. Osjetite pritisak i očekivanje da radite ovo ili ono, ali zapravo radite ono što volite i nećete morati raditi dan u svom životu. Mislim da se sve svodi na to da pronađete svoju istinsku strast, jer mnogo ćete vremena provesti na poslu, u svojoj karijeri. A ako u tome ne uživate, to će utjecati na svaki dio vašeg života, stoga pokušajte raditi ono što volite.

Druga važna stvar je da su sva iskustva koja imate i koja ćete imati - iskustva učenja. Ja sam napravio mnogo grešaka u životu. Neka od njih su bila veoma bolna. Od nekih se nikada nisam u potpunosti oporavio, ali svako od njih je bilo iskustvo učenja. I kada vam se dogode loše stvari, prirodno je da neko vrijeme o njima razmišljate, ali pokušate iz njih izvući neku pouku.

I za kraj maturantima želim poručiti - budite dobri prema ljudima. Ja vjerujem u karmu i mislim da ako vičete na ljude, samo ih motivirate da vam uzvrate vikom. Stoga, budite ljubazni', rekao je Brown Martin. 

Birute Bobrovaite - Jurkone, litvanska projekt menadžerica s dugogodišnjim iskustvom savjetovanja u obrazovanju, maturantima je poručila da se ne boje neuspjeha.

'Uvijek raširenim rukama prihvatite izazov. Izazov je ključ uspjeha. Što više izazova prihvatite, perspektivnije ćete rasti. Vaše životno iskustvo je glavni pokretač vašeg uspjeha. Ne bojte se neuspjeha, jer do uspjeha dolazite upravo preko niza neuspjeha', kazala je Bobrovaite - Jurkone.

Za ključ uspjeha pitali smo i Lasea Leponiemija, šefa finskog obrazovnog ureda koji se bavi reformom tamošnjeg školstva kako bi finsko obrazovanje ostalo na vrhu svjetske rang liste obrazovnih sustava. 'Pokušajte pronaći ono u čemu ste dobri, što vas čini sretnim i zdravim. Učite iz iskustva i dajte najbolje od sebe. Budite otvoreni za nove stvari, nova iskustva, nove izazove, eksperimentirajte s onim što radite. Na taj ćete se način razviti kao osoba i razvit ćete svoje vještine', rekao je Leponiemi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene