Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vodeni val

Vodeni val stigao Savom, ne očekuju se veći problemi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijeke u Hrvatskoj i Sloveniji, tvrde državne službe, doista neće zadavati probleme kao prošlog vikenda.

'Tijekom noći se dogodio nagli proces porasta vodostaja za dva metra na potezu Jesenice-Zagreb,  zbog čega je došlo samo do pripremnog stanja obrane od poplava', rekli su za Dnevnik.hr iz dežurne službe Centra za obranu od poplava.

Pročitajte i ovo Vodostaj Save u Zagrebu Borba s visokim vodostajem Stiže vrhunac vodenog vala na Savi: Tomašević pozvao građane na oprez Slika nije dostupna OBILNE KIŠE VELIKA FOTOGALERIJA Sava se u Zagrebu izlila iz korita, raste vodostaj Kupe u Karlovcu, neke ceste zatvorene

'Sava je u 5 sati dosegla svoj maksimum od 329 centimetara i od tada je u padu. U 8 sati je izmjeren 221 centimetar, a trenutno se popela na 226. Očekuje se da će rasti još pet, šest centimetara', dodali su u Centru. Ne očekuju se opasnosti za naselja nizvodno od Zagreba.

>> Raste vodostaj Save u Sloveniji, ujutro vodeni val u Hrvatskoj

Na potezu Zagreb- Sisak vodostaj je rastao do 10 centimetara, a na relaciji Sisak-Županja zabilježena je stagnacija vodostaja. S rijekom Krapinom dogodio se isti sistem naglog porasta vodostaja kao i sa Savom te je i tamo pripremno stanje obrane od poplava.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekli su da je u proteklih 24 sata najviše kiše palo u Vrgorcu, 158 mm. U Zagrebu je palo 40 mm, a na Sljemenu 58 mm. Najmanje kiše palo u istočnoj Slavoniji između 10 i 15 mm.

Kiša nije stvarala dodatne probleme

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvijestili su da kiša koja je jučer i noćas padala u Hrvatskoj nije izazvala dodatne probleme. U Istarskoj županiji, gdje su velike količine oborine izazvale jučer ujutro poplave, stanje se stabilizira, te su u tijeku ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata.

Po sadašnjim podacima, u Zagrebačkoj županiji i u gradu Zagrebu nije bilo problema od jučerašnje i noćašnje kiše. Na velikogoričkom području, koje je tijekom prošlog vikenda poplavljeno, stanje se stabilizira te jučerašnje i noćašnje kiše nisu izazvale nikakve dodatne probleme.

U naselju Čička Poljana voda se povukla s ulica, a u tijeku su ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, navode u DUZS-u. Ističu da su stožeri zaštite i spašavanja na svim razinama u stanju pripravnosti kao i operativni sustavi zaštite i spašavanja.

Na trogirskom području kiša je jučer prouzročila plavljenje nekoliko podrumskih i prizemnih prostorija, a na dubrovačkom području voda je prodrla u više objekata.

Stagancija rijeka i u Sloveniji

Očekuje se i smanjivanje vodostaja rijeka u Sloveniji. Pada razina Ljubljanice, čija je razina kod vodomjerne postaje Moste trenutno 10 centimetara viša nego jučer, prenosi 24.ur.

Vodostaj rijeke Krke iznosi 262 centimetra kod vodomjerne postaje Podbočje, a u zadnjih 10 sati se povećao za 20 centimetara. I rijeke u zapadnoj Sloveniji su u padu. Sava na vodomjernoj postaji Jesenice u Dolenjskoj iznosi 1.350 m3/ s i postupno opada.

Tijekom dana povremena kiša

Prema prognozama tijekom dana će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana. Popodne će na Jadranu biti sunčanih razdoblja. Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 13 do 18 stupnjeva Celzijusa, a na Jadranu od 18 do 22.

Sutra će biti promjenljivo, ponegdje i dalje s kišom i to najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici. (A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene