141262
141262
141262
141262
141262

Vodeni val stigao Savom, ne očekuju se veći problemi

  • , 26.09.2010., 08:55
  • Autor:
  • komentara

Rijeke u Hrvatskoj i Sloveniji, tvrde državne službe, doista neće zadavati probleme kao prošlog vikenda.

 
 
 
 

'Tijekom noći se dogodio nagli proces porasta vodostaja za dva metra na potezu Jesenice-Zagreb,  zbog čega je došlo samo do pripremnog stanja obrane od poplava', rekli su za Dnevnik.hr iz dežurne službe Centra za obranu od poplava.

'Sava je u 5 sati dosegla svoj maksimum od 329 centimetara i od tada je u padu. U 8 sati je izmjeren 221 centimetar, a trenutno se popela na 226. Očekuje se da će rasti još pet, šest centimetara', dodali su u Centru. Ne očekuju se opasnosti za naselja nizvodno od Zagreba.

>> Raste vodostaj Save u Sloveniji, ujutro vodeni val u Hrvatskoj

Na potezu Zagreb- Sisak vodostaj je rastao do 10 centimetara, a na relaciji Sisak-Županja zabilježena je stagnacija vodostaja. S rijekom Krapinom dogodio se isti sistem naglog porasta vodostaja kao i sa Savom te je i tamo pripremno stanje obrane od poplava.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) rekli su da je u proteklih 24 sata najviše kiše palo u Vrgorcu, 158 mm. U Zagrebu je palo 40 mm, a na Sljemenu 58 mm. Najmanje kiše palo u istočnoj Slavoniji između 10 i 15 mm.

Kiša nije stvarala dodatne probleme

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvijestili su da kiša koja je jučer i noćas padala u Hrvatskoj nije izazvala dodatne probleme. U Istarskoj županiji, gdje su velike količine oborine izazvale jučer ujutro poplave, stanje se stabilizira, te su u tijeku ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata.

Po sadašnjim podacima, u Zagrebačkoj županiji i u gradu Zagrebu nije bilo problema od jučerašnje i noćašnje kiše. Na velikogoričkom području, koje je tijekom prošlog vikenda poplavljeno, stanje se stabilizira te jučerašnje i noćašnje kiše nisu izazvale nikakve dodatne probleme.

U naselju Čička Poljana voda se povukla s ulica, a u tijeku su ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, navode u DUZS-u. Ističu da su stožeri zaštite i spašavanja na svim razinama u stanju pripravnosti kao i operativni sustavi zaštite i spašavanja.

Na trogirskom području kiša je jučer prouzročila plavljenje nekoliko podrumskih i prizemnih prostorija, a na dubrovačkom području voda je prodrla u više objekata.

Stagancija rijeka i u Sloveniji

Očekuje se i smanjivanje vodostaja rijeka u Sloveniji. Pada razina Ljubljanice, čija je razina kod vodomjerne postaje Moste trenutno 10 centimetara viša nego jučer, prenosi 24.ur.

Vodostaj rijeke Krke iznosi 262 centimetra kod vodomjerne postaje Podbočje, a u zadnjih 10 sati se povećao za 20 centimetara. I rijeke u zapadnoj Sloveniji su u padu. Sava na vodomjernoj postaji Jesenice u Dolenjskoj iznosi 1.350 m3/ s i postupno opada.

Tijekom dana povremena kiša

Prema prognozama tijekom dana će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana. Popodne će na Jadranu biti sunčanih razdoblja. Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 13 do 18 stupnjeva Celzijusa, a na Jadranu od 18 do 22.

Sutra će biti promjenljivo, ponegdje i dalje s kišom i to najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici. (A.E./ Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se