Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo usvojilo mišljenje

Saucha ni njegova supruga nisu trebali obavijestiti o poslu s Plinacrom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici usvojilo mišljenje da predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha nije bio dužan obavijestiti povjerenstvo zbog poslovnog odnosa odvjetničkog društva i njegove supruge s državnom tvrtkom Plinacro.

Povjerenstvo je također usvojilo mišljenje kako to odvjetničko društvo u kojem supruga T.sauche ima udio od 23 posto nije imalo obvezu javiti Povjerenstvu, jer u njemu udio nema Saucha kao dužnosnik.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje" Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

>>Direktor Plinacra Mladen Antunović podnio ostavku

Obzirom da je Sauchina supruga Ivana kroz odvjetničko društvo, u kojem ima poslovni udio,u poslovnom odnosu s trgovačkim društvom u državnom vlasništvu Plinarco, Saucha nije bio dužan obavjestiti Povjerenstvo, jer, kako je pojasnila predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković,'obveza se ne odnosi na situaciju kad poslovni udio u poslovnom subjektu ima član obitelji dužnosnika'.

'Tu dužnost u slučaju stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva putem javnog natječaja ili na drugi način s državnim tijelima ili jedinicama područne (regionalne) samouprave ili trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ili jedinice područne (regionalne) samouprave ima upravljački udio, ima samo ako je riječ o trgovačkom društvu u kojem sam  dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u kapitalu', kazala je Orešković.

>>Direktor Plinacra Mladen Antunović podnio ostavku

Pojasnila je da je u slučaju stupanja u poslovni odnos poslovnog subjekta, u kojem član obitelji (dužnosnika) ima poslovni udio veći od 0,5 posto, važno poštivati odredbe o zabranjenom djelovanju dužnosnika te bi u takvim situacijama 'moglo biti sporno ako je na dobivanje poslova ili sklapanje ugovora o javnoj nabavi došlo zbog utjecaja samog dužnosnika'.

'Stoga je Povjerenstvo utvrdilo da prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa prije sklapanja poslova s državnim i lokalnim tijelima se to odvjetničko društvo nije imalo obvezu javiti Povjerenstvu, jer u njemu udio nema Saucha kao dužnosnik, nego njegova supruga (23 posto) koja je i zatražila mišljenje Povjerenstva', objasnila je predsjednica Povjerenstva.

>>Saucha ponudio ostavku, Milanović je odbio!

Drugi zahtjev za mišljenjem podnio je osobno Tomislav Saucha, a Povjerenstvo je utvrdilo da savjetnici premijera koje imenuje on sam nisu u njegovoj nadležnosti. U obrazloženju mišljenja predsjednica Povjerenstva Orešković pojasnila je da je za nadležnost Povjerenstva bitno da određene dužnosnike ili rukovodeće državne službenike imenuje vlada cjelini, a kako savjetnike premijera imenuje on sam, nisu dužni postupati po odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene