Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog neprofesionalne uprave'

Direktor Plinacra Mladen Antunović podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Plinacra Mladen Antunović podnio je danas ostavku na svoju dužnost. Tvrtka koju je vodio prošlog se tjedna našla u dvama skandalima oko zapošljavanja.

Predsjednik uprave javne tvrtke Plincaro Mladen Antunović podnio je danas ostavku na svoju dužnost. 'Razlog za moju ostavku je neprofesionalna uprava, za što sam djelomično i sam kriv. Drugi je razlog loša percepcija u javnosti. Ne želim da ja i Plinacro budemo teret koalicijskoj Vladi', obrazložio je Antunović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Ili HDZ-ova vlada ili novi izbori" Slika nije dostupna Mrak Taritaš ostaje u Vladi Ministrica potvrdila: Moj će suprug dati otkaz u Plinacru, uzdrmani smo kao obitelj

Proteklog je tjedna Plinacro upao u dva skandala sa zapošljavanjem, a i Ministarstvo financija je u tvrtku poslalo svoje nadzornike kako bi ispitali poslovanje.

>> Spremaju se smjene u Plinacru?

Navodno je putem fiktivnog natječaja ondje zaposlen suprug ministrice graditeljstva, HNS-ovke Anke Mrak Taritaš, a u javnost je procurila informacija i da s tom tvrtkom surađuje odvjetnički ured u kojem radi supruga šefa kabineta prtemijera Milanovića, Tomislava Sauche.

Saucha je Milanoviću ponudio ostavku, no ona je odbijena. Ministričin suprug Zlatko Taritaš odlučio je u tvrtki dati otkaz.

Antunović je, inače, član HNS-a, a o njegovoj se smjeni počelo pričati prije nekoliko dana, tijekom premijerovog posjeta Finskoj.

Problemi počeli kada su članovi Uprave dobili punomoći

On smatra da je pogriješio kad je članovima Uprave dao punomoći da samostalno vode poslove društva. Tu su, kako je rekao, nastali njegovi problemi, a konkretno kada je obustavio i poništio natječaj za nabavu luksuznih automobila i opozvao dane punomoći.

Tada po njegovoj ocjeni počinju podmetanja, stvaranje afera i policijske istrage. Na opasku da se o njegovoj smjeni govorilo i prije otvaranja recentnih afera, te da je svojom odlukom htio preduhitriti smjenu o kojoj se danima priča, ponovio je razloge ostavke te istaknuo da je riječ o njegovoj samostalnoj odluci.

Na pitanje je li bio u sukobu interesa u slučaju Montmontaža - Plinovodovod - Plinacro, odgovorio je da je prilikom prelaska u Plinacro bio na intervjuu za poslao kod premijera i tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade (Radimira Čačića) te da ga je premijer pitao za slučaj Montmontaže, a zaključeno je da nema sukoba interesa.

Također je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da nema saznanja o tome da su premijer Milanović i SDP tražili njegov odlazak. Kaže da će razmotriti eventualne nove ponude iz javnog sektora, ali da će njegov uvjet biti samostalno upravljanje, jer mu je, kako je rekao, u Plinacrou višečlana uprava vezala ruke.

Ponovno bi zaposlio Taritaša i sklopio ugovor sa Sauchinom suprugom

Antunović smatra da uz davanje punomoći članovima Uprave nije učinio nikakve druge veće pogreške. Tako bi, kako je rekao, ponovno oglašavao Plinacro u medijima za što je imao odobrenje Nadzornog odbora, a ponovo bi zaposlio i supruga ministrice Anke Mrak Taritaš, Zlatka Taritaša, jer je, kako je rekao, sve bilo po zakonu i internim aktima, a na natječaju je odabran najbolji kandidat.

Kazao je i da bi ponovno sklopio ugovor s odvjetničkim uredom Gajski - Prka - Saucha i Partneri jer je i to provedeno sukladno odluci Nadzornog odbora i preporuci njegova predsjednika te da je to društvo iznimno stručno i kvalitetno.

Vrdoljak: Antinović je otišao zbog loših rezultata

Antunović je i osobni prijatelj HNS-ovog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je novinarima kratko prokomentirao da Anrunović nije otišao zbog kršenja zakona, nego zbog loših rezultata i nezadovoljavajuće provedbe investicija. Ocijenio je i da je Antunovićeva odluka o ostavci odgovoran čin u kontekstu lošeg publiciteta koji se pojavio zbog prošlotjednih skandala.

'Svjestan svoje odgovornosti, predsjednik Uprave je podnio ostavku, koja je, nakon revidiranog izvješća, na mjestu i vrlo odgovoran potez', kazao je ministar. Naglasio je da su rezultati osnovni faktor za ocjenu uspješnosti uprava, ali i da su uprave dužne u okviru svojih nadležnosti brinuti za javni imidž tvrtke.

Peteročlanu upravu Plinacroa Vrdoljak smatra preglomaznom, a najavio da će se ta uprava uskoro smanjiti. Na pitanje je li pad podrške Vladi rezultat koalicijskih previranja, Vrdoljak je kazao kako 'ne vidi da se stranke koalicije svađaju'.

'Ja i dalje ne vidim da se mi koalicijski svađamo. Takva je možda percepcija javnosti, ali u stvarnosti je drugačije. Mi u Vladinim koordinacijama radimo isti posao', poručio je Vrdoljak, ocjenivši da je 'percepcija građana puno gora nego stvarno stanje'.

O situaciji u JANAF-u, javnoj tvrtki za čijeg se direktora Dragana Kovačevića također govori da bi mogao biti smijenjen, Vrdoljak nije htio detaljnije govoriti. Ondje je zbog navodnog odbijanja slanja cjelovitih izvješća Vladi također upućena inspekcija Ministarstva financija, a Kovačević je u fokus javnosti nedavno došao i zbog javnih kritika upućenih na račun premijera.

Vrdoljak je rekao da danas tema nije Janaf, nego Plinacro te ponovio da će svi koji su se eventualno ogriješili o zakon biti kažnjeni, ali da Antunović odlazi zbog loših rezultata, a ne zbog kršenja zakona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene